Вучић: Аустрија подржава свако решење по питању КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аустрија подржава свако решење косовског питања до којег би дошле српска и албанска страна.

Вучић је рекао да је Аустрија признала независност Косова пре 10 година, али да је захвалан аустријском канцелару на чињеници да Аустрија подржава свако компромисно решење.

„Спремни смо да се боримо за будућност, али за нас је важно да Србија не сме да буде понижена, да албанска страна добије све. Ако је неко спреман да до таквих решења дође, увек ће имати партнера за разговор“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је покушај проналажења компромисног решења са Албанцима од виталног значаја за Србију, иако то, како је навео, мали број људи подржава.

У том смислу, изнео је податке истраживања Демостата, по којем се више од 60 одсто грађана противи договору и било каквом обавезујућем споразуму са Албанцима.

„Тако и 2014, 2015. године нико није био за тешке реформе, али данас претпостављам да бисмо имали подршку 70 одсто људи“, навео је Вучић.

Председник је рекао да је са аустријским канцеларом разговарао и о ситуацији у региону, наводећи да су се сагласили да су мир и стабилност најважнији услов за економски напредак целог региона.

Вучић је рекао да је аустријског канцелара замолио да помогне Србији на европском путу, како би био отворен што већи број поглавља.

„Суштина је у ономе што ћемо донети грађанима, али је то симбол нашег напретка ка ЕУ и подршке Аустрије, која је председавајућа ЕУ“, рекао је Вучић.

Вучић и Курц су разговарали и о билатералним односима Србије и Аустрије који су, навео је председник, добри на политичком нивоу, још бољи на економском.

Вучић је навео да ће први пут ове године трговинска размена две земље прећи милијарду евра, те да ће бити још успешнија у будућности.

Верујем да ће Аустрија која је један од најзначајнијих инвеститора и охрабрити инвеститоре да додатно улажу у нашу земљу, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да су Срби који живе у Аустрији прави мост између две земље, те подсетио да је Србија, уз помоћ Аустрије, немачке и Швајцарске, увела дуално образовање.

 

О Угљанину – Пусте жеље неодговорних политичара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да поруке Сулејмана Угљанина, изречене након победе на изборима за национални савет Бошњака, не треба никога да брину јер представљају „само пусте жеље неодговорних политичара“.

Вучић је рекао да је јавност већ навикла на његове увреде на рачун сопствене државе, те да је давао и много опасније изјаве од те.

„Те тврдње и увреде на рачун сопствене државе, то смо научили… Било је ту и других ствари које су проблематичније“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да нико не треба да буде забринут, јер то неће створити проблеме за Србију.

„То су пусте жеље неодговорних политичара и ништа више“, рекао је Вучић и додао да се држава брине о том делу земље, те најавио да ће ускоро отворити радове на путу Нови Пазар – Тутин.

Вучић није желео да коментарише изјаву изабраног хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да Србија треба да зна да је граница са БиХ на Дрини, те хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и појединих хрватских историчара да су Срби починили злочине над Хрватима.

„Покушаћемо да градимо добре односе. Неки други су проблеми били у њиховим изјавама, али немам снаге нити мислим да има потребе да било коме одговарамо. Неретко људи о себи говоре много више него о онима о којима би имали нешто да кажу“, рекао је Вучић.

 

Србија спремна за наставак дијалога

Председник Србије Алекасандар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна за наставак дијалога у Бриселу, али да не може да каже када ће то бити.

„Мислио сам да ће досада разговори бити настављени, не знам када ће их бити и у сваком тренутку смо спремни за дијалог“ рекао је Вучић.

Вучић је поновио да треба прво видети где ко види и сматра да су те границе, те да Аустрија признаје једне, а Србија друге, САД једне, а Руска Федерација друге, Немачка једне – Кина друге, Италија једне – Шпанија друге…

Како је рекао, то пита и људе у Србији.

„Имамо наш Устав у коме једно пише, али кад улази у КиМ дочекају га прелази и некакве границе између Срба и Срба које су неки поставили 2011. године“, напоменуо је Вучић.

Вучић је додао да је стога и рекао да Срби и Албанци заједно треба, у складу са компромисним решењем, то да утврде и додао да сматра да је то логично, а да ако се мисли да се постигне компромис, мора цео пакет важних питања да се решава.

Истакао је да је захвалан Себастијану Курцу што је рекао отворено да је предуслов уласка Србије у ЕУ решавање питања КиМ, и да грађани Србије треба да знају шта су услови.

Према његовим речима најлакше је рећи нећемо у ЕУ, и „баш нас брига“, али и указао да са ЕУ имамо 68 одсто робне размене, а са земљама региона које такође теже ка ЕУ још 20 одсто.

Навео је да је то укупно 88 одсто и да треба да буде јасно и да у том случају не би више имали инвестиција и указао да су онима који најгласније вичу да нам не треба Европа, деца управо тамо и живе и школују се на рачун грађана Србије.

Вучић је такође поновио да смо „миљама далеко“ од решења за КиМ, али и да то решење треба да буде у односима Срба и Албанаца.

Вучић је рекао и да се сада помиње неко отварање „пандорине кутије“ упитавши што се о томе није мислило 2008. године када је та кутија отворена.

Вучић је упитао и како да грађанима Србије објасни да Албанци имају право на самоопредељење, а да Срби у Републици Српској то немају, уз напомену да је први који се залаже за територијални интегритет БиХ и упитао по ком принципу међународног јавног права да тако нешто објасни.

„Не постоји тај принцип“, подвукао је председник Србије.

Вучић је рекао да моли и аустријског канцелара и све друге да нам помогну, да се развијамо, напредујемо, школујемо нашу децу и да будемо све бољи и да нам при томе није потребан „замрзнути конфликт“ са Албанцима, јер нам онда нико у земљи неће више остати да живи.

И то што ће неки пре нас, додао је, „испразнити“ своје територије неће нам ништа значити јер шта ће чему територија без људи.

„Нико жив неће да остане на Балкану због наших сукоба“ упозорио је председник Србије.

Вучић је поновио да је суштина да Срби и Албанци морају да пронађу решење за нас, а не за све друге у Европи и оценио да би то онда значило мир 100 година.

Међутим, додао је, за тако нешто, за компромис је потребно двоје, али се тако нешто до сада није догодило.

 

Хоћете да Србија не буде представљена у Паризу?

Председник Србије Александар Вучић индиректно је потврдио данас да ће да путује у Париз на стогодишњицу обележавања завршетка Првог светског рата.

Вучић је упитао да ли Србија, због косовске заставе у цркви Нотр Дам, треба себе да изолује.

Њему је постављено питање у вези са наводним захтевима да не иде у Париз, јер је у француској престоници истакнута застава самопроглашене државе Косово.

„Никоме од нас није пријатно, али морате да разумете да се признање десило пре десет година. Како је то одједном постало тема? Тако је и у Бечу, Паризу, Лондону, Берлину, Риму…Нигде да не идем? Да ли треба себе да изолујем? Кажите ми шта хоћете? Само немојте да тражите оно што вам се у једном тренутку учини како ћемо некоме мајку мајчину, а сутрадан да ми кукате како нисмо успели у побољшању нашег животног стандарда…“, рекао је Вучић.

Председник је упитао: „Хоћете да Србија не буде представљена у Паризу?“ односно земља која је највише пропатила током Првог светског рата, која је изгубила 28 одсто свог становништва или 1.247.000 људи.

„Да не будемо представљени тамо? Да тамо буде представљен Тачи, као председник Косова, а да Србија не буде представљена. Кажите ми ако је то нечија жеља или идеја, кажите ми шта хоћете од Србије. Шта хоће сви ти политичари? Да Себастијан разуме, сви из опозиције и добар део јавности траже да ја не идем у Париз због те заставе“, рекао је Вучић.

„Ни мени се не свиђа и рећи ћу Макрону да ми се не свиђа, а је’л то разлог да не разговарамо са Макроном, Путином, Трампом и ако треба са Тачијем. Шта је смисао свих тих који то траже, да не разговарамо ни са ким, да затворимо Србију, да не тргујемо ни са ким, јер смо стално увређени“, запитао је Вучић.

Каже да постоје различите политике, а да Србија не може да глуми „увређену младу“, већ да гледа како да иде напред и да се развија.

„А да ли ћу ја да кажем, нажалост, неретко сам једини који сме било шта да каже странцима, за разлику од свих тих јунака који се јуначе по домаћој штампи, а када оду у неку амбасаду мањи су од маковог зрна“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »