Словенија и Хрватска међу земљама са најмање утицаја у ЕУ

Према истраживању Европског савета за спољне односе, са седиштем у Лондону, и фондације «Штифтунг Меркатор», са седиштем у Есену, најутицајније државе ЕУ су Немачка, Француска, Велика Британија и Холандија, док су бивше југословенске републике Словенија и Хрватска на самом зачељу, преноси Танјуг.

Politika24.net

Словенија и Хрватска су на 25. месту када је у питању њихов општи утицај у блоку, где позицију деле са Бугарском и Малтом, али и када је реч о томе које земље имају утицаја на политику ЕУ, где су, такође, на 25. месту, заједно са Летонијом и Малтом, показало је истраживање под називом «ЕУ коалишн експлорер».

Такође, истраживање је показало да је Немачка најбољи партнер у доношењу политичких одлука, а да иза ње следе Француска и Италија.

Како се наводи, Европски савет за спољне односе сачинио је извештај на основу питања која су постављена 877 стручњака из свих држава чланица ЕУ, «активниих у политици ЕУ», било да је реч о стручњацима из медија, влада земаља или института.

Иако је Словенија међу земљама које имају најмање утицаја у ЕУ, она је добро пласирана када је у питању залагање за дубље интеграције ЕУ, где је заузела 14. место.

Када је реч о приоритетима, истраживање је показало да је Словенија најактивнија у заједничкој политици азила, јединственој фискалној политици, јединственом тржишту и јединственом надгледању еврозоне.

Истраживање је показало и да је Мађарска земља која «највише разочарава», док се Словенија нашла на 16. месту, као једна од земаља које су најмање разочарале у протекле две године, преноси СТА.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »