Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Најгори облици дечјег рада постоје, родитељи нису свесни тога

Дете које дуже од два сата ради тешке физичке послове изложено је најгорим облицима дечјег рада, каже министарка задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић.

Она је нагласила да најгори облици дечјег рада постоје, а да породица није ни свесна тога, да се родитељи поносе да је њихово дете вредно и радно.

„Дешава се да деца не иду у школу јер су пристигли пољопривредни послови. Родитељи се поносе да је њихово дете радно, а и деца то не доживљавају на начин који није у складу са међународним стандардинма и у најбољем интересу деце“, нагласила је Ђукић Дејановић пред почетак пете седнице Савета за права детета.

Појашњава да је у Србији индекс прекинутог детињства и даље веома висок, а један од разлога за то су малолетничке трудноће и малолетнички бракови.

Најважније је, додаје, да се земља суочи са проблемом, а међународна оцена из 2017. године каже да је Србија направила добар корак на плану детекције проблема и да је остварила „значајан напредак“.

„Када су у питању најгори облици дечјег рада заједнички ради више служби – полиција, центри за социјални рад, инспекцијеске службе“, појаснила је она.

У сусрет 20. новембру Светском дану детета завршен је текст нацрта Закона о правима детета и заштитнику права детета, где је у самом тексту укључени међународни стандарди, али али и специфичности Србије.

Светски дан детета обележава се под слоганом „Плаво за свако дете“ и тог дана у плавој боји биће осветљени поједини објекти у Београду – Палата Албанија, Скупштина Србије, нови мост на Ади, фонтана на Славији.

Министарство грађиванрства, саобраћаја и инфраструктуре и Коридори Србије придружиће се акцији и осветлити мост „Врла“ на Коридодору 10 у плаво.

Савет за права детета формиран је 16. маја 2002. године као саветодавно тело Владе Србије са задатком да иницира и прати спровођење мера у области здравства , образовања, културе и социјалних питања , а које се односе на децу и младе.

Извор и фото: Танјуг

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Најгори облици дечјег рада постоје, родитељи нису свесни тога appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »