«Он означава верност отаџбини». рекао је Путин приликом доделе медаље Пушкина глумцу Биковићу(ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин уручио је нашем глумцу Милошу Биковићу руску државну награду — Медаљу Пушкина, на свечаној церемонији организованој у Великом кремаљском дворцу поводом Дана народног јединства.

Медаља Пушкина установљена је 1999. и додељује се за заслуге у области културе, просветитељства, књижевности и уметности, за велику улогу у очувању културног наслеђа и за зближавање култура и нација.

Биковић је председнику Путину захвалио на руском језику, што је испраћено великим аплаузима, а свечаности у Андрејевској сали Кремаљског дворца присуствовале су многобројне званице из друштвеног, политичког, културног, научног и религијског живота Русије и света.

Путин је у свом обраћању истакао да за Русију високи идеали патриотизма имају посебну вредност. На њима је, како је истакао, заснована непобедива снага руског народа, која је више пута изненађивала и одушевљавала свет.

 Осећај патриотизма је важан део општенационалне културе, срж нашег генетског сећања — рекао је руски председник, истичући да Дан народног јединства има, пре свега, историјски, морални и духовни значај.

Он означава верност отаџбини, спремност на заштиту, на рад на њеном просперитету — рекао је Путин.

Дан народног јединства обележава се 4. новембра од 2005. године, и овај датум се празнује као помен на догађаје из 1612, када су устаници, предвођени Кузмом Мињином и Дмитријем Пожарским, ослободили Москву од пољских освајача. Историјски, овај празник је повезан с крајем смутних времена у Русији у 17. веку, преносе Новости.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »