Курц: Успешан исход дијалога за успешну будућност

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Аустрија, иако је пре 10 година признала независност Косова, подржава свако решење до којег би дошли Београд и Приштина. Канцелар Себастијан Курц поручује да је успешан исход дијалога јединствена прилика да историја остане историја и да кренемо у успешну будућност.

Aлександар Вучић и Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је након састанка са аустријским канцеларом, рекао да је тема разговора било, између осталих, питање Косова и Метохије.

Истиче да је Аустрија пре 10 година признала независност Косова, а да је наша позиција потпуно другачија. Ипак, захвалио је канцелару Курцу на томе што Аустрија подржава свако решење до које би дошле српска и албанска страна.

«Сматрамо да је покушај проналажења компромиса од виталног значаја за Србију, иако мали број људи то подржава. Према истраживању Демостата више од 60 одсто људи је против обавезујућег споразума са Албанцима, али 2014. и 2015. када смо кенули у реформе нико није био за то, али данас бисмо, претпостављам, имали подршку 70 одсто људи», рекао је Вучић на конференцији за медије.

Указује да смо спремни да се боримо за будућност, али да је важно да не будемо понижени и да албанска страна добије све, а српска ништа.

«Спремни смо да се боримо за будућност, али за нас је важно да Србија не сме да буде понижена, да албанска страна добије све. Ако је неко спреман да до таквих решења дође, увек ће имати партнера за разговор», рекао је Вучић.

Себастијан Курц и Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Председник је рекао да је са аустријским канцеларом разговарао и о ситуацији у региону, наводећи да су се сагласили да су мир и стабилност најважнији услов за економски напредак целог региона.

Вучић је рекао да је аустријског канцелара замолио да помогне Србији на европском путу, како би био отворен што већи број поглавља.

«Суштина је у ономе што ћемо донети грађанима, али је то симбол нашег напретка ка ЕУ и подршке Аустрије, која је председавајућа ЕУ», рекао је Вучић.

Вучић и Курц су разговарали и о билатералним односима Србије и Аустрије који су, навео је председник, добри на политичком нивоу, још бољи на економском.

Указао је да ће први пут ове године трговинска размена две земље прећи милијарду евра, те да ће бити још успешнија у будућности.

Верујем да ће Аустрија која је један од најзначајнијих инвеститора у охрабрити инвеститоре да додатно улажу у нашу земљу, рекао је Вучић.

Додао је и да су Срби који живе у Аустрији прави мост између две земље, те подсетио да је Србија, уз помоћ Аустрије, немачке и Швајцарске, увела дуално образовање.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Курц: ЕУ да подржи решење, а не да буде сметња договору

Аустријски канцелар Себастијан Курц изразио је уверење да је могуће доћи до решења косовског питања у дијалогу Београда и Приштине и нагласио да је став аустријске владе да треба подржати сваки споразум који води ка дугорочном решењу.

Курц је рекао да званичан Беч сматра да, ако се дође до споразума који дугорочно може да обезбеди мир, неће стати на пут том договору.

«Ми ћемо га подржати. То је став Владе. Како се мени чини, то је и већински став у ЕУ. Не може бити задатак ЕУ да у овако кључном процесу буде сметња, већ мора бити подршка. Али смо свесни тога да је дуг пут до заједничког споразума», одговорио је Курц на питање која је црвена линија за Беч у постизању договора Београда и Приштине иницијатива за корекцијама граница.

Курц је поручио да је важно да се дијалог настави, али да је пресудно да он буде успешан.

«Сада се јавља јединствена прилика да историја остане историја и да заједно кренемо у успешну будућност», рекао је Курц.

Истакао је да људима у Србији мора бити јасно да приступ у ЕУ може бити реализован само уколико дође до решења у дијалогу Београда и Приштине и да је то основни предуслов за приступ ЕУ.

«Стога је сасвим пресудно из мог угла гледања да тај дијалог буде успешно окончан и због тога и молим становништво да подржи све политичаре који желе да се упусте на тај пут. Битан нам је миран суживот, да прошлост остане прошлост и да у овом региону у будућности буде стабилности и мира, а не уништења и рата», поручио је Курц.

Указао је да се нада да је такав успех могућ, јер као пријатељ региона је, како каже, упућен у то да овај регион заслужује да постане део ЕУ.

«Као убеђени Европљанин ћу такође рећи да ће ЕУ бити потпуна тек када и државе Западног Балкана, а нарочито ту и Србија, буду део Европске уније», навео је Курц.

Истакао је да Аустрија, као председавајућа Саветом ЕУ, чини све како би се државе Западног Балкана, нарочито Србија, још више приближиле ЕУ.

«Заједничко је стремљење да у овој половини године буду отворена додатна поглавља у приступним преговорима са Србијом», рекао је Курц.

Себастијан Курц и Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Курц је, такође, похвалио економске успехе Србије.

«Честитао сам председнику Вучићу на развоју Србије. Привредни раст од више од четири одсто је веома импресиван резултат за Србију и то је нешто што бисмо и ми и друге земље у ЕУ желели да имају код себе», рекао је Курц, наводећи да су основа тога биле тешке реформе које је Вучић покренуо 2014. године.

Подсетио је да Аустрија и Србија имају пријатељске односе, добру сарадњу, а да постоји и посебна људска повезаност, јер у Аустрији живи више стотина хиљада Срба и Аустријанаца српског порекла, који су мост између две земље.

Истакао је да су и бројна аустријска предузећа активна у Србији, да је 400 компанија из Аустрије створило око 20.000 радних места у Србији.

Aлександар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

Вучић. Србија спремна за наставак дијалог, компромис потреба

Председник Вучић је нагласио да је Србија спремна за наставак дијалога у Бриселу, али да не може да каже када ће то бити.

«Мислио сам да ће до сада разговори бити настављени, не знам када ће их бити и у сваком тренутку смо спремни за дијалог» рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање аустријских новинара, а у вези са разграничењем и «променом граница», поновио да треба прво видети где ко види и сматра да су те границе, те да Аустрија признаје једне, а Србија друге, САД једне, а Руска Федерација друге, Немачка једне –Кина друге, Италија једне – Шпанија друге…

Како је рекао, то пита и људе у Србији.

«Имамо наш Устав у коме једно пише, али кад улази у КиМ дочекају га прелази и некакве границе између Срба и Срба које су неки поставили 2011. године», напоменуо је Вучић.

Додао је да је стога и рекао да Срби и Албанци заједно треба, у складу са компромисним решењем, то да утврде и додао да сматра да је то логично, а да ако се мисли да се постигне компромис, мора цео пакет важних питања да се решава.

Истакао је да је захвалан Себастијану Курцу што је рекао отворено да је предуслов уласка Србије у ЕУ решавање питања КиМ и да грађани Србије треба да знају шта су услови.

Према његовим речима најлакше је рећи нећемо у ЕУ, и «баш нас брига», али и указао да са ЕУ имамо 68 одсто робне размене, а са земљама региона које такође теже ка ЕУ још 20 одсто.

Навео је да је то укупно 88 одсто и да треба да буде јасно и да у том случају не бисмо више имали инвестиција и указао да су онима који најгласније вичу да нам не треба Европа деца управо тамо и живе и школују се на рачун грађана Србије.

Вучић је, такође, поновио да смо «миљама далеко» од решења за КиМ, али и да то решење треба да буде у односима Срба и Албанаца.

Навео је и да се сада помиње неко отварање «пандорине кутије» упитавши што се о томе није мислило 2008. године када је та кутија отворена.

Вучић је упитао и како да грађанима Србије објасни да Албанци имају право на самоопредељење, а да Срби у Републици Српској то немају, уз напомену да је први који се залаже за територијални интегритет БиХ и упитао по ком принципу међународног јавног права да тако нешто објасни.

«Не постоји тај принцип», подвукао је председник Србије.

Вучић је рекао да моли и аустријског канцелара и све друге да нам помогну, да се развијамо, напредујемо, школујемо нашу децу и да будемо све бољи и да нам при томе није потребан «замрзнути конфликт» са Албанцима, јер нам онда нико у земљи неће више остати да живи.

И то што ће неки пре нас, додао је, «испразнити» своје територије неће нам ништа значити, јер шта ће чему територија без људи.

«Нико жив неће да остане на Балкану због наших сукоба», упозорио је председник Србије. 

Поновио је да је суштина да Срби и Албанци морају да пронађу решење за нас, а не за све друге у Европи и оценио да би то онда значило мир 100 година.

Међутим, додао је, за тако нешто, за компромис је потребно двоје, али се тако нешто до сада није догодило.

Aлександар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Хоћете да Србија не буде представљена у Паризу?»

Вучић је индиректно потврдио да ће да путује у Париз на стогодишњицу обележавања завршетка Првог светског рата.

Вучић је на конференцији за медије упитао да ли Србија, због косовске заставе у цркви Нотр Дам, треба себе да изолује.

Њему је постављено питање у вези са наводним захтевима да не иде у Париз, јер је у француској престоници истакнута застава самопроглашене државе Косово.

«Никоме од нас није пријатно, али морате да разумете да се признање десило пре десет година. Како је то одједном постало тема? Тако је и у Бечу, Паризу, Лондону, Берлину, Риму… Нигде да не идем? Да ли треба себе да изолујем? Кажите ми шта хоћете? Само немојте да тражите оно што вам се у једном тренутку учини како ћемо некоме мајку мајчину, а сутрадан да ми кукате како нисмо успели у побољшању нашег животног стандарда», рекао је Вучић.

Председник је упитао: «Хоћете да Србија не буде представљена у Паризу», односно земља која је највише пропатила током Првог светског рата, која је изгубила 28 одсто свог становништва или 1.247.000 људи.

«Да не будемо представљени тамо? Да тамо буде представљен Тачи као председник Косова, а да Србија не буде представљена. Кажите ми ако је то нечија жеља или идеја, кажите ми шта хоћете од Србије. Шта хоће сви ти политичари? Да Себастијан разуме, сви из опозиције и добар део јавности траже да ја не идем у Париз због те заставе», рекао је Вучић.

«Ни мени се не свиђа и рећи ћу Макрону да ми се не свиђа, а је ли то разлог да не разговарамо са Макроном, Путином, Трампом и ако треба са Тачијем. Шта је смисао свих тих који то траже, да не разговрамо ни са ким, да затворимо Србију, да не тргујемо ни са ким, јер смо стално увређени», запитао је Вучић.

Каже да постоје различите политике, а да Србија не може да глуми «увређену младу», већ да гледа како да иде напред и да се развија.

«А да ли ћу ја да кажем, нажалост, неретко сам једини који сме било шта да каже странцима, за разлику од свих тих јунака који се јуначе по домаћој штампи, а када оду у неку амбасаду мањи су од маковог зрна», истакао је Вучић.

Извор РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »