Гостовање Одаловића у “Новом јутру“ на ТВ Пинк: На српској страни постоји апсолутна спремност да се проблематика питања несталих особа решава

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, говорећи о питању несталих особа, рекао је да је веома важно да су и председник Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић подржали тај процес.

– Потребно је истаћи да на српској страни постоји апсолутна спремност да се ова проблематика решава. Оно што треба још да се зна, тела нису у Србији. Значи, 378 наших држављана и даље тражимо у Хрватској, 670 лица српске националности, чије су породице протеране и живе овде, које су код нас пријавиле нестанак својих најмилијих, су и даље у Хрватској, по неким стратиштима, гробљима, не знамо више где – казао је Одаловић за Ново јутро телевизије Пинк.

Како додаје, тела Хрвата који се траже су у Хрватској.
– 931 тело се налази у Осијеку и на Шалати, тела која су пронађена, али нису идентификована. Питања која се постављају нама и оно што се од нас тражи, а од нас се тражи додатна претрага архива, ја немам проблем да на ту тему разговарамо. Што се тиче тога председник Вучић је дао врло јасан налог службама, да се још једном претраже архиве до детаља и да све што се у архивама пронађе, што може да помогне у расветљавању судбине несталих лица да се стави у функцију – изјавио је Одаловић.

Он је истакао да је у Србији 1.385 тела ексхумирано, од којих је 900 тела било од косовских Албанаца, која су пронађена у измештеним гробницама у Србији, а да је 485 тела речним токовима, Савом и Дунавом, у периоду од 1991. године до 1995. године доплутало на ове просторе.

– Тела су тада као НН лица сахрањена, касније смо заједно, на крајње транспарентан начин са представницима свих комисија ексхумирали та тела, узели ДНК-а узорке, извршили идентификацију и предали тела. Босни и Херцеговини смо предали 137 тела, односно етинтету у Сарајеву, муслиманско-хрватском, а 27 смо предали Републици Српској, 101 тело смо предали републици Хрватској. Ми просто немамо тај проблем, немамо ниједно тело познато на територији Србије, а да га нисмо ексхумирали – казао је Одаловић.

Како додаје, архиве нису само у Србији, поседује их и НАТО, мировне мисије, ОЕБС и разне владине и невладине организације.

Коментаришући питање Косова и то што је ове године девет земаља повукло признање независности, Одаловић је рекао да је Косово пројекат моћних западних земаља , а да је њихов нови пројекат да ту самопроглашену независност призна што више држава.

– Њихов пројекат у који су уложили много и у доброј мери своју домаћу јавност лагали о томе шта се дешавало на просторима Косова и Метохије, припремали сценарио да оправдају бомбардовање, тако да су они неко ко у овом тренутку није циљна група, да ми очекујемо да они промене своје одлуке – рекао је Одаловић и додао:

– Они су важни у делу тога што председник Вучић ради, то је да се у тим круговима, где је понашање било такво да нису желели да причају на ту тему, та тема се отворила и многе од тих замаља имају став да подржавају компроимсно решење између Београда и Приштине – изјавио је Одаловић.

Извор: ТВ Пинк

 

The post Гостовање Одаловића у “Новом јутру“ на ТВ Пинк: На српској страни постоји апсолутна спремност да се проблематика питања несталих особа решава appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »