Експерт о оставци Ангеле Меркел

Аутор пројекта Stimme Deutschlands’  (глас Немачке) Сергеј Филберд говорио је о крају политичке каријере Ангеле Меркел.

После пада показатеља на изборима у Хесету, канцеларка Ангела Меркел најавила је крај своје политичке каријере. Наравно, ова вест изазвала је узнемиреност у медијима.

Многи лидери подносе оставке али Ангела Меркел је најавила оставку свега три године после доласка на место канцелара. Да ли је то рано?

«Тешко је проценити шта стварно стоји иза тога. Као што је Михаил Горбачов рекао у свом говору 1989, оног који касни казни живот. Ово се, наравно, не може рећи о Ангели Меркел, кажњеној и Немачкој и њеним партнерима».

Чак и ако Меркелова оде већ сутра, неће се ништа догодити јер она није председник него канцелар и иза ње стоји цела партија. Никакве промене се неће догодити јер би за то било неопходно да дође потпуно друга политичка партија и промени цео систем.

Ово се дефинитивно неће догодити у блиској будућности, јер и Хришћански демократски савез Немачке (ЦДУ), Социјалдемократска партија (СПД) и Зелени имају исту политику, иако под различитим именима. Они спроводе неолибералну политику приватизације у свим земљама, било да је то Хесе или Баварска, која жели да ствара социјалистичку државу.

То се догађа још од времена канцелара Шредера. Партије ЦДУ и СПД увек су освајале до 40% а овај пут нису достигли 20%.

О Меркеловој пишу сва немачка издања. У једном од руских програма, представник немачких медија, либерал, рекао је да је Меркелова отишла на врхунцу своје каријере, учинила толико за Немачку. Зашто је тако кажњена? И кажњена је не само она, већ и представници земље, и читава савезна република преко владе.

Представници странака који не воде тако лошу унутрашњу политику биће кажњени, јер они раде такве ствари у спољној политици што доводи до неуспеха на изборима.

Немачки медији претежно одобравају оставку Меркелове. Може се упоређивати са брзим падом балона који је испустио баласт. Али питање је да ли је канцелар или странка  «баласт».

«И једно, и друго. Постоји политичка медијска култура која диктира одређени правац и инспирише људе да је странка нова, али као што сам раније рекао, Меркелова је шеф партије и све њене акције су координиране. Већ 18 година је била на челу партије, што значи да ако изгуби или оде, то ће бити покушај задржавања бирача без промене странке. Тако следећи кандидати су Меркел 2, Меркел 3, Меркел 4. Не постоје нови људи, они су сви из партије. Исти трик урадио је Шулц, лидер социјалдемократске фракције. Као и Саркози у Француској, он је дошао из нигде, био је представник Меркелове у Бриселу, где је водио своју политику, а затим се вратио у Немачку као противник,  Меркелове. То су програмирали медији, сада видимо исту ствар. Без обзира на то ко долази сада, неће бити великих промена.Још неколико година све ће остати на месту.»

Питање је ко ће постати наследник Меркелове. Можда , Фридрих Мерц или Јенс Шпан? Лично ми се чини да Мерц као члан компаније  BlackRock, начелник водеће некомерцијалне асоцијације  Atlantik-Brücke, представник глобалиста попут Обаме,Клинтона или Сороша? 

Знате, ја сам 16 година у Немачкој и од тога четири године активно пратим немачке медије и политику. О том човеку никад нико није говорио. И одједном након оставке сви медији говоре «Алелуја Мерц». То су немачки медији. Доведу човека од ниоткуд и представе га као најбољег кандидата. Мислим да је све то лаж.

Не би требало да се тиче немачког народа као што је то био случај са Шулцом. Поднео је оставку и више нико не верује медијима. Сасвим је неважно како га описују. Поставља се безброј питања попут његове заузетости у «Блек Рок», «Атлантик Брик» као и местом канцелара. Мислим да он покушава да уведе неолибарилам као што је то Шредер покушао. Мислим да би то био крај социјалистичке ере у Немачкој.

Можете ли да прогнозирате какав ће курс Немачка заузети након одласка Меркелове са националне политичке сцене?

Прво, не зависи толико од одласка Меркелове, колико од изборних резултата  у Америци. Ако Трамп задржи своју позицију, бар се нешто може некако променити. Али то не би и морало. На крају крајева, Трамп је још увек ту, а ток Немачке је и даље исти. Нешто ћемо се носити са унутрашњом политиком, ништа се неће променити у спољној политици. У Кијеву се наставља питање санкција против Русије, сепаратиста, анексија Крима и санкција. Ово нису речи које би требало користити у Немачкој, баш као у самој Украјини, они само заоштравају конфликт, а још више људи умире. Ситуација подсјећа на Грчку, Украјина нема апсолутно ништа да се радује. Дакле, Међународни монетарни фонд даје зајмове, што указује на оно што треба урадити у Украјини, као што је било у Грчкој — приватизација, државне обвезнице, велика продаја инвеститорима, као што су продаја  клиника, школа и све што се продаје. Немачка је то урадила и са Грчком — дала јој кредите од новца пореских обвезника, а приватни предузетници купили су улице и аеродроме — укратко, све што је понуђено. Иста ствар се дешава у Украјини — приватизација земље, али не и за Украјинце, већ за олигархе. А Немачка изгледа као мрвица у потрази за пленом, размишљајући шта друго може бити украдено. Ево како то функционише. Стога, све се повећава — укључујући и тарифе за гас, јер корпорације треба примати новац, али не у Украјини. Ништа се неће променити док Америка не промени своју политику и зависи од Трумп-а. Ако Трумп иде даље, Мертз ће доћи, а ја сам 80% сигуран да ће то бити тако, јер га медији убацују. Ако се Немци и даље понашају глупо, влада ће учинити исто, само у другим гласовима. Људи су формирани у одређеном друштву након хладног рата, који има догму и политику најбогатијих људи на свету. То је све.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »