ДрумоДом аутобус — помоћ за бескућнике од децембра

На улицама Београда од децембра би требало се нађе специјални аутобус који ће бити на услузи бескућницима. Реч је о посебно опремљеном покретном аутобусу у коме ће бескућници моћи да се окупају, користе тоалет, да се ошишају, оперу веш, али и посаветују са социјалним радником.

Идеју за такозвани ДрумоДом покренула је хуманитарна организација Адра, а намењен је људима који живе на улицама Београда или у изузетно нехуманим условима. Процењује се да их је између 3.000 и 5.000.

Идеја је да аутобус у току дана обиђе више локација на којима су «стационирани» људи без крова над главом.

«План је да аутобус на улицама Београда буде од децембра, а од 13. новембра организоваћемо месец кампање у оквиру које ћемо прикупити средства за идућу годину јер их мозда нећемо имати довољно», објашњава директор националне канцеларије хуманитарне организације Адра Игор Митровић.

Та организација је поводом Међународног дана бескућника, 10. октобра, објавила да ДрумоДом ускоро почиње са радом после годину дана припрема и да ће бити намењен свима у Београду који су у ситуацији бескућништва.

Како је објаснио, највећи део средстава, намењен за адаптацију и куповину аутобуса већ је сакупљен, а недостаје нешто новца за рад аутобуса у току идуће године.

Идеја је да током кампање позову што већи број појединаца и компанија да издвајањем малих прилога помогну прикупљање новца за буџет за целу наредну годину.

За те намене, како је рекао Митровић, потребно је укупно 13.800 долара.

«Позивамо грађане и предузећа да подрже ДрумоДом како би сви људи могли да поврате минимум достојанства и добију шансу за хуманији живот», каже Митровић.

Сви заинтересовани моћи ће и да се информишу о кампањи и прикупљеним средствима на веб страници Индигого.

Идеја за покретање овог пројекта настала је захваљујћи бројним примерима из света, нарочито САД, од недавно је у Атини на сличан начин организована помоћ за људе који немају кров над главом.

«Планирамо да сваки дан аутобус у одређено време буде на локацијама које ће одредити локална самоуправа и да ту буду неколико сати, а онда ће се преселити на другу локацију како бисмо помогли и били на услузи што већем броју људи», рекао је Митровић.

Како каже, и у другим градовима има интересовања за овај пројекат , а циљ је да он најпре заживи у Београду.

«Логистички је компликовано да истовремено покрећемо и у другим градовима, будући да би нам било потребно још једно возило, али ако буде добар одзив компанија и грађана да помогну у сарадњи са другим градовима размотрићемо и ту могућност будући да су потребе велике свуда», рекао је Митровић.

У тиму који ће радити у оквиру ДрумоДома, биће волонтери, педагог, медицински техничар, психолог, као и возач аутобуса.

У Сан Франциску је пре три године овакву услугу за бескућнике увела градска власт.

Тамошњи аутобус три пута недељно стаје у центру града како би бескућници могли бесплатно да се окупају, преноси Танјуг.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »