Дојче веле: Чему се Европа нада на америчким изборима?

Никада до сада међуизбори у САД нису изазивали толику пажњу у Европи, многи са друге стране Атлантика се надају да би могло доћи до ограничења моћи америчког председника Трампа, пише Доче веле, уз питање да ли би то Европи ишта донело.

Тренутно Републиканска странка има већину о оба дома Конгреса – у Сенату и Представничком дому. То председнику Доналду Трампу омогућава владање без претераног натезања с демократама. Али, досадашња америчка политичка традиција показује да би се то могло променити.

На такозваним међуизборина (мидтермс), дакле изборима у средини председничког мандата, у уторак се бира нови састав Представничког дома и трећина свих сенатора. 

По правилу с тих избора опозиција излази ојачана.

Томе се нада и Елмар Брок, спољнополитички стручњак немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и близак сарадник канцеларке Ангеле Меркел.

Овај дугогодишњи председник Одбора за спољну политику Европског парламента сматра да би за амерички политички принцип парламентарне контроле било добро када би демократе освојили барем један дом парламента, по свој прилици Представнички дом.

Али, за Европу би то могло имати негативне последице.

Уколико Трамп изгуби садашњи ослонац у парламенту, он би теже гурао унутрашње реформе па би се још више могао окренути спољној политици.

„То би нас могло учинити још нервознијим“, каже Брок.

The Day USA

Европљани су и сада већ прилично нервозни, пре свега због Трумпове протекционистичке политике у међународним трговинским односима.

Након уводења казнених царина на челик и алуминијум из ЕУ, Трамп најављује и повећање царина на аутомобиле – а то би понајвише погодило Немачку као изразиту аутомобилску извозну земљу.

Тренутно у том трговинском рату влада затишје: председник Европске комисије Жан-Клон Јункер испословао је привремени »прекид ватре», како сам каже: нема нових царина док трају трговински преговори.

Али, јачање демократа у САД не мора да значи и попуштање напетости.

Јозеф Брамл из берлинске НВО „Немацко друштво за спољну политику“ не очекује велике промене у трговинској политици САД, преноси Танјуг.

„Демократе су се већ одавно радикализовале када је реч о слободној трговини. Они се већ дуго залажу за протекционистичке мере. Оно што је с Трампом ново је то да је он ојачао и протекчионистицке снаге меду републиканцима“, каже он.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »