Дачић за “Новости“: Запад тражи да не иритирамо Албанце?!

После одлуке Гренаде, све ближе циљ да број признавања тзв. Косова падне испод сто. Дачић: Притисци да прекинемо дипломатску офанзиву

Западне земље траже од Србије да обустави дипломатску акцију којом успешно успева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став преиспитају и пониште. Наводни разлог којим Запад правда свој захтев је да Београд таквим иницијативама „нарушава дијалог са Приштином“.

Ово је, за „Новости“, потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у недељу саопштио да је Гренада девета земља која је повукла признање независности тзв. Косова.

– Албанска страна се жали западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо са тим јер то иритира Албанце и, као, штети дијалогу, док су њихова лобирања за нова признавања и чланства у међународним организацијама у реду – каже Дачић, за „Новости“.

Он је у недељу, после сусрета с Петером Дејвидом, министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци, рекао да је та земља поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, што значи и признавање Косова као независне државе.

– То је још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у схватању тог проблема, да се он може решити само дијалогом, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. И приликом гласања за њихово чланство у Интерполу видеће се да та ствар није решена и да је лажна листа Приштине о броју држава које признају Косово. Пошто, наводно, имају толики број држава, онда се може очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити – поручио је Дачић.

С обзиром на коментаре из Приштине да повлачење признавања Гренаде, као и Комонвелта Доминика, који је то учинио у петак, нису тачне информације, шеф дипломатије, за „Новости“, каже:

– Ако Косово стварно мисли да лажем, нека погледа ко ће гласати за њих.

Иначе, у ноти коју је влада Гренаде упутила Србији, наведено је да је донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова, „после опширног истраживања и разматрања“. Наводи се и да сматра како је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова, до кога ће се доћи путем дијалога између Београда и Приштине.

Извор и фото: Новости

The post Дачић за “Новости“: Запад тражи да не иритирамо Албанце?! appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »