Америчка коалиција засула Сирију гранатама са белим фосфором

Сиријска државна агенција САНА саопштила је да је дошло до још једне употребе белог фосфора у ваздушном нападу међународне коалиције на челу са САД на сиријски град Хаџин у провинцији Дејр ел Зор.

„Међународна коалиција употребила је гранате са белим фосфором, који је забрањен по међународним конвенцијама, у ваздушном нападу на подручје Нове пијаце у Хаџину, на истоку провинције Дејр ел Зор“, саопштила је агенција, позивајући се на локалне изворе.

Претходно је агенција јавила да је у ваздушном нападу коалиције на село Шафа у провинцији Дејр ел Зор погинуло троје деце.

Међународна коалиција предвођена САД редовно изводи нападе на Хаџин. Агенција САНА је 13. и 29. октобра саопштила да је употребљен бели фосфор у нападу. Сиријске власти позвале су УН да предузму мере против починилаца и зауставе нелегално задржавање коалиције на територији Сирије. Пентагон је потом саопштио да америчка коалиција не открива какву муницију користи у Сирији, али да је она у складу са међународним стандардима.

Сједињене Америчке Државе и њени савезници од 2014. године спроводе операцију против «ИД» у Сирији и Ираку, а у Сирији се налазе без сагласности званичних власти земље.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »