Војска Србије припрема 8.000 војника и 645 борбених система

Србија ће стогодишњицу победе у Првом светском рату обележити великом војном вежбом „Век победника“ наредног викенда на десетак локација широм земље, најавио је начелник Генералштаба генерал потпуковник Милан Мојсиловић.

Војска Србије(фото: Лола Ђорђевић)

У вежби која ће бити одржана од 8. до 11. новембра и бити једна од највећих у региону, учествоваће 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система, рекао је Мојсиловић за РТС.

Он је навео да у суботу 10. новембра вежба доживљава своју кулминацију у делу који се односи на вежбовне активности и да је најбитније да се изводи бојево гађање.

Специфичност вежбе се, објаснио је, огледа у томе што ћемо једновремено на свих 10 локација 10. и 11. изводити планске, вежбовне и борбене активност.

Према његовим речима, вежба „Век победника“ је по карактеру великог обима са пуно симболике.

„Наиме број 100 је доминантан — 100 година од херојске победе српске војске, 100 тенкова на вежби, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО“, рекао је Мојсиловић.

На вежби ће бити и речна флотила, као и шира палета наоружања која се уводи у опремање Војске Србије.

Реч је о „лазару“, „нори“, хаубицима, малом и великом „милошу“, а биће и нових чамаца и велики број пешадијског наоружања, заштитне опреме.

Генерал потпуковник Мојсиловић је посебно истакао да ће на вежби бити и једнице опремљене према Пројекту „1.500“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »