Јапанско острво мистериозно нестало, нико није приметио

Острво Есамбе Ханакита Кохима које се налази на око 500 метара од северног јапанског острва Хокаидо, нестало је под водом и нико не зна зашто нити када се то тачно догодило.

Верује се да је ово мало, ненасељено јапанско острво у Охотском мору нестало услед таласа и ветрова, али за такве тврдње не постоје докази, а становници села Саруцу, најближег том острву на врху Хокаида, нису ни приметили његов нестанак, пише «Гардијан».

То је једно од 158 ненасељених острва којем је јапанска влада 2014. дала назив, означавајући га својим, а са циљем да потврди свој територијални и економски статус.

Острво Енсабе Ханакита Кохима лежи западно од Курилских острва која су већ годинама предмет спорења између Јапана и Русије.

Како лист преноси, према међународном праву, острва могу да добију име само уколико се налазе изнад нивоа воде, а ово острво је последњи пут измерено 1987. године, када је утврђено да се налази на 1,4 метра изнад воде.

Стручњаци су тада утврдили да оно нестаје под водом услед снажних ветрова и леда који настаје сваке зиме у Охотском мору. Извештаја након тог мерења није било.

Локално становништво упозорено је на могући нестанак острва у септембру након што је писац Хироши Шимицу посетио Саруфуцу док је писао наставак књиге о «изгубљеним» јапанским острвима.

Надлежни у локалној рибарској задрузи су били обавештени након чега су послати чамци на локацију где се острво налазило и тада открили да га више нема.

Старији рибари тврде да се сећају да је острво некада било на том месту, али да сада избегавају туда да пролазе јер га навиогациони системи бродова очитавају као подводни гребен.

Како лист наводи, јапанска обалска стража требало би да посети област у којој се острво налази и да утврди да ли је у потпуности нестало испод нивоа мора.

Уколико такав податак буде потврђен, јапанске територијалне воде ће се незнатно смањити, напомиње «Гардијан».

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »