Фишер: Повлачење Аустрија из споразума о мигрантима грешка

Бивши председник Аустрије Хајнц Фишер критиковао је аустријску владу због одлуке да се повуче из споразума УН о миграцији, рекавши да је то грешка.

Хајнц Фишер је, у интервјуу бечком дневнику Курир, рекао да је тужан и разочаран због одбијања Беча да се придружи глабалном споразуму о миграцији.

Истиче да ће Аустрија направити грешку, ако допусти да једна странка, која није живела мултилатерализам, сада намеће аргументе који не могу да опстану детаљном анализом.

«Јасно је да је једна одређена партија у влади вршила велики притисак. Томе је требало одолети и добила би се велика подршка од стране председника, кардинала и бирача. Велика већина грађана сматрала би исправним учешће у споразуму УН, зато што је важно да се код таквог проблема тесно сарађује. Иступање из споразума је демонстративни покушај да се један тежак проблем, који се тиче људских судбина, третира као глобална тема», истакао је Фишер.

Додаје да је аргумент да се не прави разлика између легалне и илегалне миграције погрешан.

«Итекако се разликује, али линије раздвајања, у зависности од ситуације, није могуће лако повући», објаснио је бивши шеф аустријске државе.

«То је одлука због које сам стварно разочаран и која је код многих у земљи изазвала чуђење», поручио је Фишер.

Указао је да, пре три месеца није ни могао да замисли да ће Аустрија да иступи из споразума, и додао да се сада Аустрија налази у групи са америчким председником Доналдом Трампом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и «пар других, једна мањина међу више од 190 чланица УН».

«За Аустрију и њене грађане то не може бити добро», уверен је Фишер и додаје да би било добро ако би Аустрија у децембру била заступљена на конференцији УН о миграцији У Маракешу, а још лепше би било да се међународна сарадња схвати озбиљно и Беч ипак каже «да» споразуму.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »