Дачић: Гренада повукла признање Косова

Гренада је девета земља која је повукла признање независности Косова, саопштили су министри спољних послова Србје и Гренаде, Ивица Дачић и Петер Дејвид.

„Могу да саопштим да је Гренада девета земља која је поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе.“

Двојица министара су потписали и Меморандум о сарадњи и пријатељству два министрарства и две државе. Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да развија односе са Гренадом, као и да очекује посету колеге Дејвида Београду.

„Министар Дејвид ми је званично уручио ноту Гренаде за Србију у којој се јасно каже да је Гренада преиспитала свој став у вези са статусом Косова. И да, имајући у виду да се води дијалог, та држава сматра да не треба доносити било какве одлуке о статусу Косова пре завршетка тог дијалога и да ће она поштовати резултате дијалога, као и да у том смислу поништава, односно укида све раније донете одлуке или изјаве и декларације у вези са статусом Косова“, рекао је министар Дачић.

Истакао је да то значи да Гренада поништава позицију признања Косова као независне државе.

„Ово је још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ велики резултат у схватању тог проблема. Схватању, да се тај проблем може решити само дијалогом и ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити“, поручио је министар Дачић.

Министар спољних послова Гренаде Дејвид је рекао да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари.

Он је рекао да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из Гренаде школују у Србији.

У ноти која је уручена је наведено да је Гренада донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова.

„Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења. Када две стране постигну договор, Влада Гренаде ће чврсто подржати став око кога се две стране сагласе.
У међувремену Влада Гренаде укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова.“

Извор: МСП

The post Дачић: Гренада повукла признање Косова appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »