Британски бизнисмени позивају на ново гласање о Брегзиту

Више од 50 британских бизнисмена потписало је писмо у којем траже да се организује ново гласање о коначним условима Брегзита, јавио је Скај њуз.

 (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Они не помињу директно реч референдум, али кажу да «коначни избор» треба да се вратим бирачима, преноси Ројтерс.

Писмо ће бити објављено у «Сандеј тајмсу», а међу потписницима је директор књижарског ланца «Вотерсторис» Џејмс Даунт и некадашњи шеф супермаркета «Сејнсбурис» Џастин Кинг.

Пословни лидери у писму упозоравају да предлози за Брегзит о којима преговарају Британија и Европска унија неће донети глатку трговину за Лондон пошто изађе из ЕУ у марту, рекао је неименовани извор за Скај њуз.

Присталице и противници Брегзита интензивирали су своје напоре у кампањи док се Лондон и Брисел надају да ће постићи договор о Брегзиту до краја године.

ИРСКИ ПРЕМИЈЕР: БРЕГЗИТ ПОДРИВА СПОРАЗУМ ИЗ БЕЛФАСТА

Ирски премијер Лео Варадкар изјавио је данас да Брегзит раздвајањем католичких и протестантских заједница, подрива мир који је тешко успостављен Споразумом из Белфаста.

Варадкар је казао да је «Брегзит подрио Споразум из Белфаста», мировни споразум из 1998. године којим је након три деценије, окончано насиље у Северној Ирској.

Како преноси АП, Варадкар је за ирски радио РТЕ казао да одвајање Уједињеног Краљевства од Европске уније, које се очекује, «нарушава односе између Британије и Ирске».

Агенција подсећа да се преговори о Брегзиту одвијају веома споро због питања границе између чланице ЕУ Ирске и Северне Ирске која се налази у саставу Велике Британије.

Обе стране су сагласне да не смеју да постоје никакве царинске зоне или баријере које би могле да нанесу штету пословима, грађанима или да подрију мир у Северној Ирској.

Међутим, како се наводи, они се нису сагласили по питању начина на који би то гарантовали, а Британија би требало да напусти ЕУ 29. марта, напомиње америчка агенција а преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »