Тужилаштво тражи кажњавање Орића и Мухића

Тужилаштво Босне и Херцеговине затражило је у завршној речи кажњавање Насера Орића и Сабахудина Мухића због злочина над ратним заробљеницима на подручју Сребренице и Братунца 1992. године.

Klix.ba

Тужилац Мирослав Јањић оценио је на обновљеном суђењу да одбране ничим нису оспориле доказе Тужилаштва да су Орић и Мухић 1992. године убили тројицу српских заробљеника у селима Залазје и Куњерац у општини Сребреница и Лолићи у општини Братунац, јавила је Фена.

Јањић је приметио да је првостепена пресуда Орићу и Мухићу једна од ретких ослобађајућих пресуда у којима се Веће није осврнуло ни на једног сведока одбране.

Тужилац је подсетио и на исказе других сведока који су имали директних или индиректних сазнања о убистивима.

Тужилаштво је пре завршних речи доставило прецизирану оптужницу, у којој се главна измена односи на начин убиства у Залазју, те се наводи да је Орић, осим ножем и ударцима, и пуцао на ратног заробљеника.

klix.ba

Суђење Орићу и Мухићу обновљено је након укидања ослобађајуће пресуде пошто је Апелациони савет Суда БиХ 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуо првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

Изношење завршних речи тужиоца Мирослава Јањића, које је било најављено за 19. октобар, било је одложено због болести другооптуженог Мухића.

Орић и Мухић оптужени су да су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба — Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, преноси РТРС.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »