Трамп прети мигрантима: За сваку каменицу шаљемо метак(ВИДЕО)

Претња Доналда Трапма да би војска могла да пуца на мигранте који при покушају да илегално уђу у САД, ако буду гађали војнике каменицама, последња је у низу његових, све оштријих, изјава о избеглицама.

Претходно је најавио да ће на границу САД са Мексиком послати још 15.000 наоружаних војника да спрече нелегални улазак у земљу хиљада избеглица које путују ка граници и тренутно су на око 1.600 километара од ње.

Према Трамповим речима, неколико миграната је гађало каменицама припаднике мексичких снага безбедности када су прелазили границу између Гватемале и Мексика.

Ако буду бацили каменице на нашу војску, наша војска ће одговорити — рекао је Трамп и додао да је војсци рекао да каменице сматрају пушкама. — Сваки бачен камен, као што је то учињено мексичкој војсци, мексичкој полицији, где су повређени полицајац и војник Мексика, сматраћемо ватреним оружјем, односно — пушком.

Изјава портпарола Министарства одбране да не жели да коментарише «хипотетичке ситуације», да су војници обучени, с правом на самоодбрану, али који су првенствено задужени да спроведу закон, стигла је као ублажавање оштрог тона председника.

Трамп је рекао и да САД приводе крају израду плана који неће дозвољавати азил људима који су илегално ушли у земљу.

Садашњи Имиграциони акт дозвољава да сваки имигрант који дође у САД може да затражи азил, без обзира на то како је ушао у земљу.

Само неколико дана пред изборе за Конгрес на средини председничког мандата, многи аналитичари караване очајника који путују ка обећаној земљи сматрају «као порученим» за Трампову антимиграциону предизборну реторику којом прикупља поене за своју Републиканску партију.

У међувремену, већ недељама мигранти из централног дела Америке крећу се преко Мексика ка америчкој граници.

Изнемогле, исцрпљене, у кампу у јужном Мексику чека их, кажу медијима, несносан смрад, змије отровнице, слабо осветљење… Изнурени вишедневним пешачењем, многи су одустали или затражили заштићени статус у Мексику.

Према подацима америчког Министарства унутрашњих послова, 3.000 мигранта засада је поднело захтев за избеглички статус. Сличних каравана било је и ранијих година, али тек се амерички председник протеклих месеци фокусирао на пограничну безбедност, чиме је постала једна од његових најважнијих тема у кампањи.

ТРУДИ СЕ ДА НЕ ЛАЖЕ

Увек желим да кажем истину. Кад год могу, кажем истину. Понекад се деси нешто другачије или нека промена, али волим да увек будем искрен — изјавио је Трамп за америчку телевизијску мрежу Еј-Би-Си и додао: — Покушавам, заиста покушавам.

аутор: Б. Царановић

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »