Радован Караџић добио новог судију

Америчког судију Теодора Мерона у Апелационом већу у процесу против Радована Караџића замениће португалски судија Иво Роса, одлучио је међународни суд у Хагу.

Том одлуком Апелационог већа суда завршен је правни спор судија Мерона и Жана-Клода Антонетија, другог судије по старешинству, о томе ко има право именује новог судију.

Апелационо веће дало је за право Мерону, који је председник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала.

Спор је настао када се Мерон, послије захтева Караџићеве одбране за његово изузеће због наводне пристрасности, сам повукао из Апелационог вијећа и на своје мјесто именовао судију Росу.

Судија Антонети, као и Караџићева одбрана, сматрали су, међутим, да је на Антонетију да, после Мероновог повлачења из предмета, именује свог заменика.

Апелационо веће је пресудило да, иако се повукао из процеса Караџићу, Мерон, као председник суда, задржава право да именује судију у Апелационо веће.

Тиме је Апелационо веће практично учинило беспредметном одлуку којом је судија Антонети, истовремено, на захтев Караџићеве одбране, још једном изузео Мерона.

И сам Антонети је, међутим, у тој, практично неважећој одлуци, за Мероновог наследника именовао судију Росу.

Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети на суђењу Ратку Младићу, на захтјев одбране, из Апелационог вијећа «због утиска да су пристрасни» изузео водеће судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Даћуна.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »