Митинг неофашиста и антифашиста у Трсту

Учесници «шетњи» италијанске неофашистичке странке Каза паунд и антифашиста који су организовали контрамитинг скоро су се мимоишли у центру Трста, али је полиција успела да их задржи на раздаљини од неколико стотина метара, преноси агенција «Анса».

Упркос великом броју демонстраната у градском језгру многе продавнице раде нормално и делује да се ти трговци не плаше да би могло да дође до инцидената, али су други ипак одлучили да затворе радње, наводи Анса.

Према проценама полиције антифашистички скуп привукао је више од 4.500 људи, иако организатори тврде да су окупили најмање 7.000 учесника, а Анса наводи да је на страни Каза паунда стигло више од 30 аутобуса из целе Италије, око 2.000 људи.

Агенција је навела да се очекује и долазак италијанског председника Серђа Матареле, а да је Трст од раног јутра под јаком контролом полиције која је распоређена у случају да дође до сукоба две стране које одржавају митинг.

Каза паунд претходно је објавио да се данашњим митингом обележава «100 година италијанске победе у Првом светском рату».

Председник Словеније Борут Пахор огласио се поруком на Твитеру уочи митинга у Трсту.

«У претходном веку, три тоталитаризма оставили су за собом ужасни траг патње, укључујући ту фашизам, који они планирају да оживе на митингу у Трсту данас…Морамо да се боримо за слободу, али слобода је заокружена слободом других. Зато хајде да делујемо толерантно и градимо хармонију, унутар и међу нацијама», навео је Пахор на овој друштвеној мрежи, преноси СТА.

Агенција је претходно пренела да је председник словеначког парламента Дејан Жидан изразио забринутост због митинга тврдокорне десничарске италијанске партије Каза паунд у Трсту, наводећи да јачање неофашизма доноси ризик подривања добре сарадње на граничним прелазима.

«Потребно је одупрети се фашизму, са толеранцијом, сарадњом и храброшћу. Морамо да будемо весници сарадње и да одбацимо праксе које су донеле толико зла у Словенији и Европи», рекао је Жидан у видео-поруци објављеној на Твитеру.

Жидан је истакао да је «забринут због митинга неофашиста, забринут због недостатка осуде неофашизма, не само зато што то није феномен ограничен само на једну земљу».

Словеначка агенција СТА подсећа да је одржавање митинга јуче критиковао и премијер Словеније Марјан Шарец.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »