Курц правдао одлуку o мигрантима председнику Аустрије

Аустријски канцелар Себастијан Курц правдао је председнику Аустрије Александеру ван дер Белену одлуку Владе да иступи из Споразума УН о миграцији, након што је шеф државе упозорио да би то могло нанети штету угледу земље.

Курц је, како се наводи у саопштењу Владе, истакао да је Влада привржена мултилатерализму, али да садржај мора бити исправан и поновио забринутост да би тај споразум могао ограничити суверенитет Аустрије.

«У разговору с председником јасно сам указао да је Влада, након детаљне анализе донела одлуку. За нас је мултилатерализам важан, али је битно и оно што се налази у владином програму. Аустрија предњачи када је реч о споразуму о забрани нуклеарног наоружања, који подржава већ 100 држава, и уједно је на првој линији фронта по питању борбе против климатских промена», подсетио је Курц.

Што се споразума УН о миграцији тиче, објаснио је да је преовладала забринутост, додајући да не може да он, који се седам година залаже за јасно прављење разлика између потраге за заштитом и потраге за бољим животом, прихвати споразум у којем нема те поделе.

Опасност постоји у томе да би циљеви споразума могли бити искоришћени за будуће судске пресуде и тиме би се ограничила суверена политика по питању миграције, указао је Курц.

Ван дер Белен је критиковао владу због одлуке да иступи из споразума УН истичући да је у савладавању изазова неопходна мултилатерална сарадња.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »