Гутерес: Мора се заједно устати у одбрану новинара

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је да је веома забринут због све већег броја напада и културе некажњивости напада на новинаре. Позвао је владе земаља и међународну заједницу да заштите новинаре и обезбеде услове неопходне за њихов рад.

Антонио Гутерес је подсетио да је у последњих 10 година убијено више од 1.000 новинара. Девет од десет случајева убистава остало је нерешено и нико није одговарао.

«Друштво у целини плаћа цену када су новинари мете», истакао је Гутерес у саопштењу објављеном на сајту УН поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима.

Према његовим речима, само ове године убијено је најмање 88 новинара. Више хиљада је нападнуто, застрашивано, привођено или хапшено због лажних оптужби, а без одговарајућег процеса.

«Новинарке су често у већем ризику да буду мета не само због свог извештавања већ и због пола, укључујући претње сексуалним насиљем», рекао је Гутерес.

Одао је почаст новинарима који свакодневно раде свој посао упркос застрашивању и претњама.

«Њихов рад и рад њихових убијених колега подсећа да истина никад не умире. Нити наша посвећеност основном праву на слободу изражавања», изјавио је Гутерес.

Закључио је да извештавање није злочин и истакао да се «заједно мора устати у одбрану новинара, истине и правде».

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »