Дачић: Ни Комонвелт Доминика више не признаје Косово

Комонвелт Доминика, острвска држава у Карипском мору, 8. је по реду земља која више не признаје Косово као независну државу, изјавио је за «Танјуг» министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић(фото : Лола Ђорђевић)

Ивица Дачић је навео да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно каже да је Влада Комонвелта Доминике преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је.

«Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминике даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе чекајући крај дијалога», рекао је Дачић.

Министар је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

«Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије», рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић је навео и да је разговарао с председником Владе Комонвелта Доминике и с министарком спољних послова о свеукупним односима и могућностима да се јачају билатерални односи.

Према његовим речима, потписан је и Меморандум о пријатељству и сарадњи два министарства спољних послова, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

Пре Комонвелта Доминике, признавање косовске независности повукли су Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Комонвелт Доминика «суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине», наводи се у Меморандуму Министарства спољних послова те државе, којим је Министарство спољних послова Србије обавештено о промени њеног става према косовској независности.

«Након детаљног разматрања и у светлу препорука Генералне скупштине УН и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези са признавањем Косова као независне државе», наводи се у Меморандуму у који је Танјуг имао увид.

«Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране», пише у документу.

«За сада, Влада Комонвелта Доминике суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога», наводи се у Меморандуму са којим су премијер и шеф дипломатије Комонвелта Доминике, Рузвелт Скерит и Франсин Баро, упознали српског министра Ивицу Дачића.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »