Зашто Срби у БиХ „постају“ Бошњаци?

Председник Младих СНСД-а Денис Шулић и председница Омладине СДС-а Нина Букејловић изјаснили су се као припадници бошњачког народа.

Они су се изјаснили као припадници бошњачког народа како би добили мандат у Народној скупштини Републике Српске.

Заменик министарке одбране БиХ и функционер СДС-а Борис Јеринић потврдио је да ће четири посланика СДС-а из Добоја учествовати у власти на нивоу државе БиХ и Републике Српске, преноси Б 92.

Један од та четири заступника је и председница Омладине СДС-а Нина Букејловић, која је, како преносе медији у БиХ, очито заноћила као Српкиња, а пробудила се као Бошњакиња.

На локалним изборима 2016, преноси портал „Кликс“, Букејловићева се изјаснила као припадница српског народа, да би само две године после одлучила да промени националну припадност, па се на овогодишњим изборима изјаснила као припадница бошњачког народа.

Због тога је Централна изборна комисија (ЦИК) у среду запримила жалбу да се Нини Букејловић одузме мандат заступнице у Народној скупштини Републике Српске.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић је на седници тог тела казао да Букејловићева не може да добије мандат, јер кандидати не могу промене националну припадност у једном изборном циклусу, што значи да Букејловићева мора да остане Српкиња до 2020. године.

Као Бошњак се изјаснио и председник Младих СНСД-а Денис Шулић, који би, уколико Дарко Томаш остане на позицији начелника Прњавора, могао да добије мандат у Народној скупштини РС.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »