Заев о уставним променама са бившим посланицима ВМРО-ДПМНЕ

Македонски премијер представља уставне амандмане осморици посланика који су, иако из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, подржали измену устава у складу са Преспанским споразумом. Рок да влада усвоји Предлог амандмана и да их проследи парламенту истиче сутра.

Премијер Зоран Заев вечерас представља амандмане групи од осам бивших посланика најутицајније опозиционе странке, ВМРО-ДПМНЕ, који су пре две седмице у Собрању супротно ставу те странке подржали измену устава у складу са Преспанским споразумом с Грчком, који предвиђа и преименовање имена земље у Република Северна Макеоднија.

Да би гласали за ту иницијативу, они су касније формирали посебну посланичку групу у Собрању, имали су одређене захтеве, подсећају македонски медији.

Ти захтеви су се односили на гаранцију македонског идентитета, постепену промену имена за интерну употребу након процеса који води ка пуноправном чланству Македоније у ЕУ и повлачење тих амандмана, ако Преспански споразум не буде прихваћен у парламенту Грчке.

Један од захтева осам опозиционих посланика био је и прихватање иницијативе Заева за помирење и амнестија за оптужене за изазивање нереда у Собрању 27. априла прошле године, али се тај захтев, међутим, више не помиње.

Петнаестодневни рок да влада усвоји Предлог амандмана на Устав и да их проследи парламенту истиче сутра.

Након достављања Предлога амандмана у парламент, почиње да тече рок од 30 дана за расправу.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »