УН: У Азији 486 милиона људи и даље гладно

Упркос брзом економском расту, азијско-пацифички регион има око пола милијарде људи који гладују, док у побољшању безбедности хране и основних животних услова нема напретка, саопштиле су Уједињене нације.

Чак и у градовима у којима је живот нешто лагоднији, као што су Бангкок и Куала Лумпур, сиромашне породице не могу деци да приуште довољно квалитетне хране, што често има погубне дугорочне последице по њихово здравље и будућу продуктивност, наводи се у данас објављеном извештају Организације за храну и пољопривреду (ФАО) и још три агенције УН.

У Бангкоку више од трећине деце нема адекватну исхрану од 2017. године, док у Пакистану само четири одсто деце има «минимално прихватљив режим исхране», стоји у извештају, на основу података сакупљених владиним истраживањем, преноси АП.

«После свих ових година напретка у борби против глади и лоше исхране у Азији и Пацифику, сада смо практично у застоју. Морамо брзо нешто учинити», рекао је регионални генерални директор ФАО Кудхави Кадиресан, подсетивши да треба испунити циљ «нулте глади» у региону до 2030. године.

У међувремену, број лоше храњених људи у региону почео је да расте, поготову у источној и југоисточној Азији, а побољшања у протеклих неколико година готово да није било.

Широм тог региона угрожено је 79 милиона деце млађе од пет година – често у Индији и другим деловима јужне Азије, али и у Индонезији, Малезији и Камбоџи, упозорава се у извештају.

Два главна фактора која доприносе небезбедности хране су, закључује се у извештају агенција светске организације, катастрофе везане за климу и неадекватан приступ чистој води и хигијени.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »