Ugrožena regularnost izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina

Zbog pritisaka, nezakonitog korišćenja državnih resursa za podršku pojedinim listama i ugrožavanja slobode kandidovanja, Srpska napredna stranka je već sada ugrozila regularnost izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina,  koji bi trebalo da budu održani 4. novembra.

Savez za Srbiju najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje jer je na ovaj način  i  segment  izbora za nacionalne savete  „inficirana“ praksom sa redovnih izbora koji od 2012. godine nisu fer ni pošteni. Na ovaj način, iako je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonima, SNS sprovodi postupak stavljanja saveta nacionalnih manjina pod svoju kontrolu. Nacionalni saveti  nacionalnih manjina postaće nakon ovih neregularnih izbora ekpoziture SNS-a, bez mogućnosti da štite prava pripadnika manjina,  a izbori za ova tela biće obična farsa.

Pojedine manjinske liste tokom ove kampanje finansirane su iz nelegalnih tokova,  koje kontroliše  vladajuća Srpska napredna stranka, na šta su više puta ukazivali predstavnici  pojedinih lista. Kampanja za liste pod okriljem SNS-a vođena je kroz skupe   bilborde i sredstvima za kupovinu glasova, novcem i robnim paketima, dok ostale izborne liste nisu imale gotovo nikakva sredstva za kampanju. Poznato je da su u  kandidovanju članovi srpske nacionalnosti u javnom sektoru prinuđavani da se izjasne kao pripadnici nacionalne manjine, kako bi mogli da daju podršku listama pod kontrolom SNS-a.   Pripadnicima pojedinih lista otvorena su vrata televizija sa nacionalnom frekvencijom, dok drugima nisu omogućeni ni overivači, ni prostorije za overu potpisa  pa su predstavnici nekih lista potpise prikupljali u svojim dvorištima. Uz to, pojedinim listama kandidati su otkazivali učešće zbog pritisaka, a neki  kandidati su izbrisani sa posebnog biračkog spiska.

Posebno zabrinjava atmosfera, koja je uz pomoć prorežimskih kandidata i lista, stvorena za izbore za nacionalni savet bošnjačke nacionalih manjine, atmosfera koja ozbiljno ugrožava javni red i mir, ali i bezbednost svih građana na područjima gde se ti izbori održavaju.

The post Ugrožena regularnost izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina appeared first on Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »