Штрахе: Људско право на миграцију је апсурдно

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе истакао је да је Аустрија одлучила да иступи из споразума Уједињених нација о миграцији, јер је апсурдно да миграција буде људско право.

Хајнц Кристијан Штрахе је у интервјуу телевизији Ое24 рекао да је суверенитет Аустрије највиши приоритет владе.

«То је одлучујуће. Ако анализирамо споразум о миграцији, он садржи тачке које су дијаметрално у супротности са нашим програмом владе. Због тога смо, наког дужег проверавања и анализе одлучили да иступимо. Тиме штитимо суверенитет Аустрије и то је наша обавеза према нашим грађанима», нагласио је аустријски вицеканцелар.

Штрахе је истакао да се званичан Беч не оријентише према томе како одлучују друге земље, напомињући да споразум више не прави разлику између илегалне и легалне миграције.

«У њему можете прочитати да миграција треба да постане људско право. Међународно правно не постоји појам миграције. То је само једна тачка која није јасно дефинисана у споразуму. Такође се говори и о томе да код ирегуларне миграције може настати легалност. Чак и о праву на социјално осигиурање се говори, као и опцијама насељавања у случају климатских промена и сиромаштва. У споразуму се говори и о забрани групног протеривања. То су све ствари до којих не сме», нагласио је Штрахе.

Истакао да је тај спорзаум покушај да се мигрантима омогуће нова права, која Аустрија не жели.

«Не желимо никакво људског право на миграцију, јер је то апсурдно», поручио је Штрахе који каже да га не брине што ће због такве одлуке Аустрија да буде критикована.

За разлику од пар других, Аустрија је, каже, доследна.

«Међутим, нисмо ни сами, има и других земаља који споразум посматрају не само критички, већ нису приступили као што су САД, Мађарска и Аустралија», указао је вицеканцелар.

Рекао је да му се свиђа политика коју примењује Аустријалија када је реч о миграцији, и која је за Аустрију узор како треба заштитити Европу од илегалне миграције.

«Поред тога постоје и друге земље које критички посматрају споразум УН. Пољска, на пример, размишља да га не прихвати, у Италији се води дискусија, као и у Данској», подсетио је Штрахе.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »