САД вратиле санкције Ирану

Сједињене Америчке Државе данас су званично потврдиле да ће од понедељка поново успоставити све санкције укинуте Ирану у оквиру иранског нуклеарног споразума из 2015. из кога је амерички председник Доналд Трамп изашао.

Санкције се односе и на земље, стране фирме и ентитете који настављају да купују иранску нафту или настављају трансакције с иранским банкама.Осам земаља ће бити изузете из те мере и биће им привремено дозвољено да наставе с увозом иранске нафте, рекао је шеф америчке дипломатије Мајк Помпео. Он није навео које су то земље.

Помпео је рекао да ће оне бити изузете зато што су показале значајне напоре да сведу њихов увоз нафте на нулу. Он је рекао да ће списак тих земаља бити познат у понедељак, и једино још додао да ни једна земља чланица Европске уније није на том списку, преноси Франс прес.

Посматрачи су навели да се ради о Јужној Кореји, Индији, Турској или чак и Кини. Док је АП јавио позивајући се на неименоване званичнике да се ради о земљама америчким савезницима као што су Италија, Индија, Јапан и Јужна Кореја. Њима ће привремено бити дозвољен увоз под условом да су предузели мере да га прекину.

Укупно ће 700 појединаца или ентитета бити додате на америчку црну листу, рекао је амерички министар финансија Стивен Мнучин.

Он је такође рекао да САД желе да искључе иранске финансијске институције погођене санкцијама из међународног банковног система Свифт, осим за «хуманитарне трансакције», јавља Франс прес.

Санкције ће од понедељка обухватитити ирански шпедитерски, финансијски и енергетски сектор. То је друга серија санкција које је америчка администрација поново наметнула Ирану од када се Трамп повукао из историјског иранског нуклеарног споразума у мају.

С ограниченим изузецима санкције ће се односити на земље које не престану увоз иранске нафте и на стране компаније које послују с иранским компанијама или телима на црној листи, укључујући иранску централну банку, више приватних финансијских институција и државних шпедитерских компанија и лука.

Помпео је рекао да је циљ санкција да «у основи измене понашање Исламске Републике Ирана». Он је објавио списак од 12 захтева које Иран мора да испуни ако жели да се санкције укину. Оне укључују прекид подршке тероризму, прекид војног ангажовања у Сирији и потпуни прекид развоја нуклеарних и балистичких ракета.

«Максимални притисак значи максимални притисак», рекао је Помпео.

Прва серија америчких казнених санкција враћена је Ирану у августу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »