Руси пронашли тајни састојак који лек против рака чини ефикаснијим

Руски научници открили су да додавањем „хормона сна“, односно мелатонина у лекове против рака на бази витамина А појачава њихово дејство и помаже у смањењу нивоа токсичности, преноси лист „Интернешенел џурнал оф молекјулар сајенсис“.

Како се наводи, научници су проучавали како комбинација мелатонина и смањене концентрације ретиноинске киселине утичу на развој туморских ћелија акутне леукемије код човека.

Наиме, њихова комбинација је резултирала смањењем броја ћелија рака за 70, а дељење ћелија за 64 одсто, прецизирала је Олга Крестинина из Института за теоријску и експерименталну биофизику при Руској академији наука.

Иначе, мелатонин је хормон одговоран за регулисање спавања, а уједно је и јак антиоксидант који може да уништи агресивне молекуле унутар ћелија.

Научници су смањили дозу ретиноинске киселине и додали велику количину мелатонина, а затим су ту комбинацију супстанци увели у културу ћелија оболелих од рака, добијених из малигног тумора пацијента, који је умро од акутне мијелоцитне леукемије.

Експерименти су показали да комбинација тих препарата ефикасно уништава ћелије рака чак и након што је концентрација ретиноинске киселине смањена 100 пута у поређењу са количином витамина А, који се данас користи у борби против рака.

Како научници објашњавају, комбинације мелатонина и ретиноинске киселине су нарочито ефикасно сузбијали синтезу протеина Бцл-2, који штити ћелије оболеле од рака од „самоуништавања“.

С обзиром на то да је мелатонин присутан у људском организму и да је његов утицај на тело добро истражен, може се очекивати да лекови ускоро уђу у фазу клиничких испитивања.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »