Расте напетост између Албаније и Грчке, амбасадорка Елени Сурани позвана на разговор у Тирану

Министарство иностраних послова у Тирани је позвало амбасадорку Грчке на разговор поводом напетости настале после смртоносне пуцњаве између албанске полиције и човека грчког порекла на територији Албаније, што је најновија дипломатска компликација међу многима између та два суседа.

Грчка амбасадорка Елени Сурани била је у среду позвана на разговор, неколико дана после протеста и насилних демонстрација у Атини и Солуну, уз паљење једне албанске туристичке канцеларије.

Тирана је тражила да грчке власти «осуде те акте које утичу на добросуседске односе», наводи у саопштењу Министарство иностраних послова Албаније.

У недељу, албанска полиција је убила човека двојног — грчког и албанског држављанства, Констандиноса Кацифаса после размене ватре у селу Буларат на југу Албаније где живи грчка национална заједница.

По албанским властима, полиција се супротставила Кацифасу пошто је шенлучио из «калашњикова» поводом грчког државног празника којим се обележава успех грчких војника да дубоку у Албанију одбаце трупе италијанских фашиста које су напале Грчку 1940. године, на почетку Другог светског рата.

Кацифас (35) је одбио да се преда и почео да пуца на албанску полицију, а размена ватре је трајала тридесет минута, док није стигао хеликоптер са албанским специјалцима који су га убили.

Док Атина тражи више информација о томе, Тирана само тврди да је истрага у току.

Напетост између Албаније и Грчке се често понавља, нарочито због третмана мањина на обе стране.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »