«Наша листа непожељних Црногораца мерила би се метром»

Црногорски режим је спремао клопку српском академику и тројици српских научника

Песник Матија Бећковић, историчар Чедомир Антић и универзитетски професори Александар Раковић и Дејан Мировић стављени су на црну листу непожељних, чиме им је забрањен улаз у Црну Гору. Уз објашњење Полицијске управе да својим изјавама „угрожавају националну сигурност Црне Горе“, забрањује им се да кроче на територију земље у којој су неки од њих рођени, где су им корени и породичне куће!

Ово је епилог хајке црногорске власти на све што има везе са српством, која је експлодирала последњих дана, док се у некадашњој братској републици прославља стогодишњица Подгоричке скупштине и дана уједињења Црне Горе са Србијом. На централној прослави 1. децембра, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици као један од говорника био је најављен и Бећковић. Као учесници су помињани и Мировић и Антић, који су за наш лист рекли да нису ни били планирани као учесници обележавања, али је и та полуинформација била довољна да им режим Мила Ђукановића спусти рампу.

Председник Александар Вучић рекао је да ће Србија реаговати, јер је таквом одлуком угрожено право на слободу мишљења.

Ово је нешто чиме сам био шокиран. Ми смо забранили улаз криминалцима, лицима са потернице, припадницима „кавачког клана“ и „шкаљарског клана“, а неко други је као одговор забранио другачије мишљење. Не знамо да ли има још особа на листи.

Шеф државе рекао је да ће министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарати са црногорским колегом, а да ће он дати све од себе да ступи у контакт са председником Милом Ђукановићем, како би га замолио „за другачију реакцију, више одговорности и озбиљности“.

Власти у Црној Гори уводе не вербални деликт, већ деликт мишљења. Не дозвољавају да неко о прошлости, садашњости или будућности мисли другачије. То је незамисливо у 21. веку. Србија је бастион слободе и права да се износе различите идеје оних који су за независно Косово, који би да цепају друге делове територија, који о Србима у Црној Гори мисле овако и онако, који су против или за РС… Сматрамо да је то демократско право и не желимо никоме да га укинемо – истакао је Вучић.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже, за „Новости„, да када бисмо ми правили листу људи из Црне Горе чији нам се ставови не свиђају она би се мерила – метром:

Србија, за разлику од Подгорице, неће уводити вербални деликт, али ћемо тражити објашњење од наших црногорских колега.

Посланици црногорске Скупштине предложили су да се организује колегијум на којем ће од МУП затражити одговоре.

Овај скандал мора да се разјасни – казао је Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта, извинивши се јавно Бећковићу, Антићу, Мировићу и Раковићу.

Марко Ковачевић из Нове српске демократије питао је власт шта би на њихове одлуке рекао краљ Никола.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: ВАЖИ ЛИ КАД УМРЕМ?

Не чуди ме што ми је забрањен улаз у Црну Гору, јер је то славна судбина песника. Црногорске власти су ми забраном уласка честитале крсну славу – Светог Луку. Све ми то звучи невероватно. Не знам да ли да чекам да ту одлуку и званично добијем. Мало су ме предухитрили, јер сам мислио да кад умрем живим у Црној Гори. Не знам да ли се то односи само на мене живог или мртвог.

Иначе, Бећковић је недавно, када је дошло до инцидента на његовој песничкој вечери у Будви, говорио о евентуалној забрани, која је сада званична:

За сада сам прошао боље него Његош, којем су срушили гроб.

ДЕЈАН МИРОВИЋ: ЖАЛИЋУ СЕ СТРАЗБУРУ

Не бавим се политиком седам година. Не бавим се Црном Гором у својим наступима, већ Србијом и приметио сам несразмеран утицај црногорских власти на друштвене и политичке прилике у Србији. Очигледно је та правна и лако доказива чињеница изазвала хистерију. Што се тиче Мила Ђукановића, моја лична асоцијација је из раних деведесетих, када је долазио код мог покојног оца да га моли да спасава „Будванску ривијеру“.

Сад забрањују прославе попут Подгоричке скупштине, док се у Београду, уз помоћ Министарства културе, организује концерт Црногорске филхармоније поводом проглашења независности и толеришу се напади на СПЦ. Због забране да посетим мој родни град Улцињ и најужу породицу, живе и мртве, и грубог кршења права на породични живот обратићу се Европском суду за људска права и УН.

ЧЕДОМИР АНТИЋ: НАЈВЕЋЕ СТРАНО ОДЛИЧЈЕ

Разочаран сам што одлука није донета раније. Ово је највеће страно одличје које сам могао да добијем. Једино би веће било да ме краљица прогласи витезом. Не бих се жалио ни да су ме такви осудили стрељањем 1946. У питању је режим који је обесправио српски народ, фалсификује изборе, хапси српске посланике и узима им држављанство, измишља државне ударе, затвара малолетнике, прогони децу јер у школама обележавају НАТО бомбардовање током којег је у Црној Гори погинуло 19 људи, толерише најмоћније нарко-кланове, а кримосе извози.

Владају без резултата на мржњи коју праве. Оно што су постигли може и Хомер Симпсон. Јер, Бог и српска војска су им дали земљу, независност и море. У Подгорици има више натписа на кинеском неко ћириличких иако се већина изјаснила да говори српским језиком. Желе да спрече науку и уметност да дођу до народа.

АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ: СПРЕМАЛИ НАМ КЛОПКУ

Да нам правдољубиви људи из црногорске полиције нису дотурили списак, завршили бисмо у шакама црногорских сепаратиста. Требало је да долетим у Тиват 10. новембра и сутрадан говорим на Академији у манастиру Подластва, поводом ослобођења Боке и стогодишњице српског уједињења 1918. године.

Режимска полиција би ме задржала на аеродрому и тиме ми ускратила слободу кретања. Ко зна кад би ме пустили да се вратим у Србију. Дакле, режим је спремао клопку српском академику и тројици српских научника.

Извор Вечерње новости, 02. новембар 2018.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »