Кубуровић: Породице Срба са КиМ две деценије чекају истину и правду

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да је скандалозна изјава Насима Харадинаја у којој је поручио да је убијао Србе и да му је жао што није убио више, позив свим међународним институцијама да хитно реагују.

“Скандалозна изјава брата овековеченог ратног злочинца (косовског премијера Рамуша Харадинаја), је позив свим међународним институцијама да хитно реагују, како би у што краћем року отпочео са радом Специјални суд за злочине ОВК (са седиштем у Хагу)”, рекла је Кубуровић.

Кубуровић је подсетила да породице стотина Срба са Косова, који су на најсвирепији начин убијени, већ скоро две деценије чекају истину и правду.

Кубуровић је поручила да Србија неће одустати од процесуирања ратних злочинаца, “јер свака жртва има свог џелата са именом и презименом”.

 

Повереник нема инспекцијска овлашћења над црквом

Министарство правде ни на који начин не покушава да улази у надлежности и унутрашњу организацију цркве, каже министарка Нела Кубуровић.

Кубуровић је истакла да се законом управо забрањује да Повереник има било каква инспекцијска овлашћења када је реч о раду цркава и верских заједница. Министарка је, с друге стране, додала да важећи закон ни на који начин не искључује цркве из обраде података о личности што значи да се односи на све органе, па и на цркву.

“Подсетићу вас да је на основу овог закона Повереник покушао да нареди црквама да врше брисања из матичних књига”, указала је Кубуровић.

Министарка је објасила да се црквама и верским заједницама омогућава да те податке које обрађују контролишу сами путем надзорног тела.

“Суштина је да и црква уколико обрађује одређене податке физичких лица треба да поштује једно од основних уставних начела, а то је да се приликом обраде података мора водити рачуна о заштити података о личности. Овим законом се управо то и омогућава”, објаснила је Кубуровић.

Како каже, апсолутно је искључена могућност да Повереник врши било какав инспекцијски надзор или да било ко одузима матичне књиге.

Подсетила је да те одредбе примењују и Бугарска православна црква и Грчка православна црква и “нико од њих се није бунио”.

“СПЦ има своје епархије по земљама ЕУ па такође мора да се придржава правила која тамо важе. На овај начин се штите физичка лица, а да ли се подаци уступају неком то може да контролише само тело унутар цркве, а не повереник нити било који државни орган”, рекла је Кубуровић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »