Канада припрема одговор за „руску претњу“ на Арктику

Краљевска канадска војна морнарица намерава да набави британске фрегате „Тип 26“ намењене за борбу против непријатељских подморница, јавио је „Дифенс њуз“.

Часопис наводи да је изградња ових бродова у Великој Британији почела тек прошлог лета, што би могло да доведе до одлагања испорука и раст вредности бродова.

Аутори чланка сматрају да су овакви ризици последица жеље да се што пре пронађе одговор за „руску претњу“ на Арктику.

„За Канађане је оружје за борбу против подморница веома важно питање. Ако вас забрињавају руске подморнице и претња из ваздуха, онда је ’Тип 26‘ право решење“, изјавио је Брајан Кларк, пензионисани амерички поморски официр и аналитичар Центра за стратешке и буџетске процене, преноси „Дифенз њуз“.

Гери Фаџ, заменик директора компаније „Локхид Мартин Канада“, која ће се бавити испорукама британских бродова канадској флоти, изјавио је да су за протеклих 15 година западне силе углавном улагале средства у развој противваздушне одбране, али сада је постало јасно да претња у великој мери долази и од подморница.

Све у свему, Канада намерава да купи 15 фрегата које ће Владу коштати 60 милијарди долара.

Раније су медији саопштили да земље-чланице НАТО-а намеравају да се укључе у развој беспилотних морских система намењених супротстављању претњи која долази од руских подморница.

Међутим, војни аналитичар Кларк сматра да је избор типа 26 на неки начин изненађење због могућности прекорачења буџета.

«То још није доказан брод, а ви узимате брод који још није изграђен и чини га основом вашег фригатног програма», рекао је Кларк. «Мало је изненађујуће, нарочито за земљу која би могла да се суочи са недостатком финансиских средстава услепрекорачења буџета.»

(defensenews.com)

(sputniknews.com)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »