Италијанска политика трећег детета

Италијанска владајућа коалиција предлаже да се великим породицама бесплатно уступа пољопривредно земљиште.

Популистичка влада у Риму намерава да омогући бесплатно обрадиво земљиште у руралним срединама Италије породицама које се одлуче да имају треће дете, преноси Еуроактив.

На тај начин власти се надају да ће зауставити растућу депопулацију руралних подручја и напуштања обрадивог земљишта.

Ипак за италијанску опозицију, таква «нео средњовековна» мера владе представља враћање уназад и поновно оживаљвање старомодне реторике о прерасподели земљиштва.

Овај предлог италијанске владе укључен је у контроверзни нацрт буџетског закона, о којем се и даље расправља у италијанском парламенту, и усмерен је на «подстицање социо-економског развоја руралних подручја и истовремено подршку породици».

Према владиним изворима, ову меру је предложио министар пољопривреде Ђан Марко Сентинаио, а подржали су је и министарка за регионална питања Ерика Стефани и министар за породична питања Лоренцо Фонтана, бивши европски посланик познат по идејама о «традиционалној породици».

Идеја о «враћању на земљу» оживљава у Италији наочито међу младима, рекао је Сентинаио, додајући да ова мера има за циљ да земљорадници добију обрадиво земљиште.

«Прича се да у Италији има мало деце, а ова одредба у предлогу закона о буџету омогућава да зауставимо такав тренд. Из тог разлога наше министарство жели да пружи подршку одређеним руралним подручјима, где се деца и даље рађају», истакао је министар у интервјуу за италијанску телевизију РАИ.

Друга мера која је такође укључена у предлог закона о буџету налаже формирање фонда од 20 милијарде евра у наредном трогодишњем периоду који би се користио за одобравање кредита у висини до 200 милиона евра током наредних 20 година, како би се поред обрадивог земљишта припремио терен који омогућава услове за живот породицима.

Према овом предлогу, расподела тог буџетског фонда би трајала 20 година и односила би се само на породице са трећим дететом рођеним 2019., 2020. и 2021. године.

Породице које већ имају троје или више деце искључене су из ове мере.

У Италији је 2017. године рођено 458.141 беба, што је смањење од два одсто у односу на годину раније.

Италијанска опозиција критикује предложене мере оцењујући их као старомодне и неусклађене са европском социјалним политиком.

Опозиција каже да влада размишла о изградњи малих фарми, уместо да се усредсреди на продуктивност италијанске пољопривреде, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »