Истрага није утврдила како је Праљак дошао до отрова

Холандско тужилаштво је завршило истрагу о самоубиству осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка. Није утврђено како и када је Праљак добио цијанид који је попио након изрицања пресуде.

Након што је Слободан Праљак извршио самоубиство настала је сумња да су извршена два казнена дела.

Прво се односи на чињеницу да је цијанид, којим се Праљак убио, према холандском Закону о лековима забрањена супстанца. Истрага је, јавља регионална Н1, показала да је Праљак попио смртоносну дозу калијум-цијанида раствореног у води.

Друга сумња се односила на то да је Праљак добио помоћ од других приликом припреме самоубиства. Истрага је покушала да утврди како је отров доспео у судницу.

Прегледани су снимци надзорних камера, саслушани разни сведоци и прегледане просторије у којима је Праљак боравио, као и документи и носачи података. Међутим, ништа није појаснило на који начин и где је Праљак набавио отров.

Праљак је пре суђења провео кратко време у две просторије без видео-надзора: у тоалету и у просторији за задржавање, једној врсти чекаонице. У току накнадног претреса није пронађено ништа значајно.

Тужилаштво је навело и да се на темељу изјава сведока може закључити да је Праљак дуже време размишљао о самоубиству. Тако је, на пример, дао да се његове личне ствари пошаљу у Хрватску и у разним приликама се опраштао од одређених особа.

Након његове смрти пронађено је опроштајно писмо у коме је Праљак написао својој породици да је још давно донео одлуку да оконча свој живот, у случају да буде проглашен кривим.

«Не може се искључити да је Праљак већ (прилично) дуго поседовао тај отров. Калијум-цијанид се може чувати у сувом облику и већ је незнатна количина тог отрова смртоносна. Када се гледа с те стране није ни чудно да су унос и чување те материје остали непримећени», навело је тужилаштво.

Пресуда Слободану Праљку

Слободан Праљак је у хашкој судници, након што му је потврђена казна затвора од 20 година због ратних злочина, испио отровну течност из бочице.

«Слободан Праљак није ратни злочинац и с презиром одбацујем вашу пресуду», узвикнуо је пензионисани генерал-пуковник Хрватске војске и ХВО-а пре него што је попио отров.

Праљак је проглашен кривим за ратне злочине и удружени злочиначки подухват на територији Босне и Херцеговине.

Он је, као и Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић, осуђен за злочине против човечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција.

Праљак је конкретно осуђен за убиство, хотимично лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно затварање цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или хотимично наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.

Такође је осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

RTS, INDEX.HR

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »