Хоће ли Хрватска добити своје Косово: Истра тражи републику?

Хрвати и њени политичари где год су могли и колико су могли помагали су све оне који су желели да распарчају Србију. Судећи по неким најавама мечка сепаратизма могла би ускоро да заигра и у хрватском дворишту. Наиме, на друштвеним мрежама се налази група „Република Истра“ чији је циљ висока аутономија Истрана у Хрватској, а најављује се и захтев за самосталном републиком. Они су већ објавили заставу и грб Републике Истре.

«Италијани, нисмо Словенци, нисмо Хрвати, ми смо Истријани и имамо елементе више народа. Истра почива на тековинама антифашизма“, наводи се на друштвеним мрежама.

На више језика аутори групе објавили су и следеће ставове.

«„Истра – Самостална држава. Вајк била, вајк ће бити. (…) Истра је држава, Истријан је националност, Истријан је сватко онај тко поштује све истарске народне скупине, њихове језике, дијалекте, и говоре те њихове ужанце и традиције; прихваћа њене културе – нарочито културу суживота; дјелује, у границама својих могућности и способности, за унапређење Истре и за добробит њених грађана“.

Било би лепо видети Хрвате да се крчкају у екстази сепаратизма, који су они на Космету подржавали из петних жила. Није српски да се нека невоља прижељкују другима, па били они и Хрвати, али волео бих да чујем хрватске политичаре како одговарају на овакве захтеве Истрана. Хоће ли их подржати у захтеву за отцепљењем од државе, хоће ли им саветовати да одрже референдум и да се демократски, а богами и осталим средствима, изборе за своја угрожена права. Као папагаји Хрвати су то понављали када је Србија била у питању и називала Албанце „браћа по оружју“. Како ће назвати Истране уколико и они крену путем сепаратизма?

Никола Васојевић/ин4с

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »