Дојче веле: Немачка све скупља и за Немце

Цене у Немачкој су у октобру биле за 2,5 одсто веће него пре годину дана, саопштио је Савезни завод за статистику, Дестатис.

Цене у Немачкој расту како нису расле у последњих десет година. Највише су поскупели енергија за домаћинства и горива — 8,9 одсто, пише Дојче веле.

Раст цена нафте је повукао за собом и раст цене других енергената, евро полако слаби тако да је сирова нафта постала скупља за европске потрошаче. Цена сирове нафте се обрачунава у доларима. И гориво за аутомобиле је поскупело.

Стручњаци сада имају разна објашњења за раст инфлације, на пример, да су томе допринели скупи пакет-аранжмани за летовање, наводи се у тексту.

Цена хране у Немачкој је порасла за 1,9 одсто, а кирије су се повећале за 1,6 одсто.

Европска централна банка тежи средњорочном порасту цена од нешто мање од два одсто — то је довољно далеко од нуле, јер би стално ниске или чак падајуће цене могле да наведу предузећа и потрошаче да одлажу инвестирање, а то кочи привреду.

Пошто цене већ неко време поуздано расту, ЕЦБ хоће да крајем ове године обустави своју куповину вредносних папира. Штедише ће морати да се још стрпе јер би камате у еврозони морале да остану на нули бар до краја лета 2019.

Шеф Европске централне банке Марио Драги од марта 2016. држи камате за снабдевање банака новцем на нули и због тога му замерају многи Немци, преноси Танјуг.

Штедна књижица је у Немачкој и даље најомиљенија форма улагања новца, па је има 50 одсто грађана. Ако инфлација и даље буде расла, штедише ће бити на губитку, закључује се у тексту.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »