Усвојен предлог: Улцињ добија споменик Скендербегу

Скупштина општине Улцињ усвојила је предлог да статуа Ђерда Кастриотија Скендербега буде постављена на кружном току, у центру града.

Булевар у Улцињу на којем се налази кружни ток носи његово име, преноси ЦДМ.

Скендербег је, иначе, у Улцињу имао кућу, коју су након његове смрти 1468. године, наследили његови рођаци.

Албанска Алтернатива најавила је у августу постављање споменика Скендербегу на две локације у Општини Тузи, и то у центру Тузи и у Затријепцу.

«Подизање споменика Скендербегу допринело би подизању свести за слободу, сарадњу као и њено очување и унапређење сарадње са осталим народима који живе на територији Црне Горе, а нарочито црногорског народа са чијим владарима је био и у пријатељским и сродничким односима», указао је лидер Албанске алтернативе Ник Ђељошај за ЦДМ.

Рекао је и да споменици Скендербега красе многе тргове градова широм Европе, а да он за албански народ представља основну лицност кроз коју се представљају и као такав «наставља да инспиришšе и представља се као симбол свих времена».

Албанци Скендербега представљају као хероја нације и борца за слободу, а његов лик опеван је у бројним народним песмама. Потицао је из феудалне породице Кастриота која је од средине 14. до средине 15. века контролисала делове централне Албаније и источне Македоније. Преминуо је 1468. године од маларије.

РТС

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »