У Руској школи у Београду уведена настава српског језика

Данас је у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Србији свечано промовисан почетак наставе српског језика за ученике и професоре.

Иницијатива се спроводи уз подршку НИС-а и у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду. Студенти мастер и докторских студија ће предавати у Руској школи српски језик у оквиру практичне наставе.

Како је рекао на свечаности амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, ово је историјски догађај.

«Када сам дошао овде пре шест година, имао сам велику жељу да деца која иду у руску школу уче српски језик. И коначно смо успели», рекао је Чепурин.

«Сматрам да су Русија и Србија пример вековних пријатељских односа и узаимне подршке. Зато је и нормално да руска деца желе да уче српски језик», навео је амбасадор.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев се обратио ђацима руске школе.

«Проучавање језика ће вам јако помоћи. Језик ће остати са вама заувек, то ће вам помоћи у животу. Односи Русије и Србије су добри и остаће добри, а кроз језик ви ћете сачувати добре односе и са људима које знате овде. Тако да сам веома срећан што постоји таква жеља код ђака», рекао је Тјурдењев.

Заменик декана Филолошког факултета Љиљана Бајић је позвала руске ученике да се после школе уписију на тај факултет да би наставили проучавање славистике и србистике.

«Познато је да се дух народа, његова култура, историја и савремени живот могу најбоље упознати преко језика, његовог изучавања. Зато је Филолошки факултет са задовољством прихватио позив да организује и изводи наставу српског језика за ученике руске школе».

Подршком иницијативи за увођење српског језика у наставни програм Руске школе у Београду, НИС наставља да ради на јачању културних веза српског и руског народа, — наводи се у званичном саопштењу те компаније.

На крају свечаности одржан је краћи концерт. Ученици руске школе извели су песму на српском језику, а након тога и руски плес.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »