Тачи поделио КиМ! Да ли ће Срби бити задовољни!?

Приштински дневник «Бота сот» објавио је да је косовски председник Хашим Тачи поделио на Твитеру чланак који каже да ће север Косова припасти Србији.

«Значајна анализа редакције ‘Фајненшел тајмса’ о ризицима и добробитима коначног мировног споразума између Косова и Србије — који мора да води учлањењу Косова у УН и Балкана у ЕУ», објавио је Тачи јуче на Твитеру уз линк који води до текста британског листа.

Британски Фајненшел тајмс је у тексту објављеном јуче оценио да су званичници САД и ЕУ све више «загрејани», а да Берлин «омекшава» став када је реч о идеји могуће корекције граница и замене територија као решењу за косовски проблем.

У својој најновијој анализи «Балкански план који заслужује опрезну подршку», утицајни Фајненшел тајмс бави се питањем ризика и добробити идеје председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, о могућој корекцији граница и размени територије као решењу за дугогодишњи косовски проблем.

«Решење конфликтних ситуација често од лидера захтева храбре кораке, чак и оне који су некада били табу. У овом случају ако председници могу да постигну договор, потенцијална добробит за Србију, Косово и шири регион је довољна да се заслужи опрезна међународна подршка. САД и ЕУ званичници су све више ‘загрејани’ за план. Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел критиковала идеју, изгледа да и позиција Берлина постаје мекша», наводи се у тексту.

Фајненшел тајмс пише да је историја показала да је «дирање» граница на Балкану опасније него у било ком другом делу Европе, али и да се српски председник Вучић и његов косовски колега Тачи крећу ка кључном споразуму ради нормализације односа «некадашње југословенске републике и њене некадашње покрајине», што укључује управо корекцију граница и размену територије.

У даљој анализи наводи се да би споразум значио напредак Србије ка чланству у ЕУ, а Косову излазак из «међународног лимба» у коме се налази од једностраног проглашења независности 2008. године.

Истовремено такав пробој допринео би наставку евроинтеграционог процеса целог региона и ојачао замах у решавању компликованих питања покренутих договором Атине и Скопља око имена, наводе у Фајненшел тајмсу.

Такође се упозорава и на могуће «замке» које би овакав договор могао да има, а које се односе на даље етничке поделе у региону.

«Најопаснија потенцијална последица могла би да буде охрабривање других лидера и народа са подручја бивше Југославије, на првом месту Срба из Босне, да преправљајују границе које им се не свиђају», наводе у Фајненшел тајмсу.

У анализи се наводи да још нису познати сви детаљи плана, а председници Вучић и Тачи се позивају да транспарентније представе своје идеје.

«Кључно је да ЕУ и друге земеље, уколико постоји пробој, њега прате одговарајућим признањем и подршком.

То би омогућило да договор постакне мир и стабилност, а не поновне поделе у проблематичном региону», заључује се у тексту «Фајненшел тајмса».

Курир, Танјуг, Б 92

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »