Почаст славним прецима: Обележена стогодишњица ослобођења у Првом светском рату(ФОТОГАЛЕРИЈА)

За време Првог светског рата наша отаџбина је дала огромне жртве за своју слободу. Посебне заслуге припадају такозваном обичном, малом човеку. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осећања.

(Фото: Лола Ђорђевић)

Поводом обележавања стогодишњице од краја Првог светског рата на Француском војном гробљу и на Спомен костурници браниоцима Београда на Новом гробљу положени су венци.

На Спомен костурницу венце су положили изасланик председника Републике Никола Селаковић, државни секретар Министарства француске војске Женејев Даријесек, градоначелник Београда Зоран Радојичић, државни секретар Министарства одбране Алњександар Живковић, представници Војске Србије, представник руске амбасаде, војни изасланици страних амбасада, представник града Крфа као и многобројних удружења.

Женејев Даријесек на Француско-српском гробљу (Фото: Лола Ђорђевић)

Претходно су Даријесек, Радојичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положили венце на Француско-српском гробљу где је државна секретарка Даријесек подсетила на пријатељство француско-српске војске.

«Веома сам срећна што сам овде поводом обележавања стогодишњице ослобођења Београда након дугог, заморног и исцрпљујућег сукоба од 1914.године до 1918.године», рекла је Даријесек, напомињући да се данас такође обележава и пријатељство између француске и српске војске.

Француско-српском гробље (Фото: Лола Ђорђевић)

Даријесек је подсетила да ће 11. новембра у Паризу на обележавању стогодишњице од потписивања примирја у Првом светском рата присуствовати 60 званичника, међу којима и председник Србије Александар Вучић.

Град Београд век од ослобођења обележава низом догађаја и истовремено одаје почаст страдалима — нашим борцима и савезницима, знаним и незнаним јунацима, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем програму РТС-а

Делегација МО и Војске Србије на Француско-српском гробљу (Фото: Лола Ђорђевић)

Централна државна манифестација биће свечана академија вечерас у Центру «Сава», на којој ће говорити и председник Србије. РТС академију преноси од 20 часова на Првом програму.

Борећи се у завршници Првог светског рата, српска војска успела је да за само 28 дана пређе 450 километара и ослободи Београд 1. новембра 1918. године.

Обележавање стогодишњице ослобођења у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић).

Борбама за ослобођење главног града командовао је војвода Петар Бојовић, а у Београд су ушле Дринска, Моравска и Дунавска дивизија.

Спомен-костурница на Новом гробљу подигнута је 1931. године на иницијативу Удружења ратника и тадашње Управе града Београда.

Представник руске амбасаде на обележавању стогодишњице ослобођења у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Њен аутор је чувени руски архитекта Роман Версхофској, а скулптуре су дело вајара Живојина Лазића

У костурници су сахрањени браниоци Београда погинули 1915. године и ослободиоци страдали у завршним борбама 1918. године.

Српски војник на Француско-српском гробљу (Фото: Лола Ђорђевић)

Костурница има два нивоа, у првом су сахрањена тела идентификованих, а у другом непознатих ратника.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »