Пашињан није изабран за премијера Јерменије — следе избори

Парламент Јерменије током специјалне седнице поново није изабрао Николу Пашињана за премијера, што значи да ће у тој земљи бити одржани ванредни парламентарни избори.

„За кандидатуру је гласало нула посланика, против је било нула, док је њих 13 било уздржало. Одлука није донета“, саопштио је на крају гласања председника Парламента Ара Баблојан.

Пашињан је поднео оставку на место премијера земље 16. октобра. Парламент је први пут о његовој кандидатури за функцију председника Владе гласао 24. октобра, а посланици је нису подржали.

У складу са Уставом Јерменије, након што Парламент два пута не успе да изабере премијера заказују се ванредни парламентарни избори. Сам Пашињан је већ изјавио да ће избори бити одржани 9. децембра, након што председник Армен Саркисјан потпише одговарајући указ.

Пашињан је на дужност ступио у мају након вишенедељних протеста који су довели до оставке његовог претходника. Сада се залаже за одржавање превремених парламентарних избора ове јесени како би из Парламента потиснуо ривале који су задржали већину.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »