Нешенел интерест: Јордан може да постане друга Сирија

Јордан може да буде наредна земља у којој ће се учврстити ДАЕШ, пише лист Нешенел интерест.

Како наводи амерички магазин, без обзира на то што се Јордан сматра кључним савезником САД у региону у борби против ДАЕШ-а, Хашемитска Краљевина се налази у озбиљној опасности.

Лист наводи да се Jорданци налазе на трећем месту по бројности међу припадницима ДАЕШ-а — процењује се да их има око 3.000. Поред тога, проблеми попут незапослености, сиромаштва, слабе државне управе и религиозног екстремизма повећавају могућност дестабилизације у земљи, пишу аутори текста.

Због пораза «Исламске државе» у Сирији и Ираку аутори очекују скори повратак милитаната кући. Са искуством из рата и идеолошком острашћеношћу терористи ће представљати озбиљну претњу по безбедност земље, сматра лист.

Нешенел интерест наглашава да ће претње представљати и избеглице из Сирије, чији број у Јордану се процењује на око 658.000 људи. Због лоших услова боравка они представљају плодно тло за семе радикализма и зато се могу придружити терористима.

Аутори истичу да је проблем екстремизма у земљи све озбиљнији од 2015. године. У августу 2018. године у терористичком напад у граду Салту погинула су четири јорданска војника, док је 16 цивила повређено. Касније је због тога ухапшено пет екстремиста. Недалеко од места терористичког напада откривене су бројне експлозивне направе, а претпоставља се да су милитанти планирали да их искористе за нове нападе.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »