Јоксимовић: Улагање у саобраћајну инфраструктуру важно за развојни раст

Србији је потребан развојни раст и зато је инвестирање у речну, ваздушну, железничку и путну инфраструктуру важно за наш одрживи раст и развојни раст, поручила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На представљању ИПА пројекта „Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву“, Јоксимовић је нагласила да су такви догађаји најбољи начин да покажемо какве користи има Србија од европског пута.

Навела је да то показује да је статус кандидата за чланство у ЕУ развојна шанса и потенцијал за Србију не само кроз коришћење претприступних фондова које Србија користи као земља кандидат за чланство у ЕУ, него за паметну приоритизацију у сваком сектору пројеката јер, нагласила је, раст није довољан ако нема развојну компоненту.

„Нама треба развојни раст и зато су инвестирање у саобраћајну инфарструктуру, било да је у питању речна, ваздушна, железничка, путна, јесте важно за наш одрживи раст и развојни раст“, навела је Јоксимовић.

Пројекат је, каже, финансиран из претприступних фондова 2013.

„Неко ће можда поставити питање како реализујемо тек 2018“, рекла је Јоксимовић и појаснила процедуре коришћења претприступних фондова.

Прецизирала је да је потребно од две до три године за добру припрему, претходне радње за реализацију, затим уговарање пројекта и онда следи имплементација самог пројекта.

„То је четири, пет, шест година. Све је то у скаду са процедурама ЕУ, према томе не касни се ако случајно неко помисли да је сувише дуг период у питању“, навела је Јоксимовић.

Нагласила је и да неки пројекти иду брже неки спорије, али да је важно да поштујемо рокове које смо, додала је, до сада углавном успешно поштовали.

Истакла је да је Дунав и најмодерније бове које ће бити постављене у оквиру пројекта, а које ће омогућити пловидбу и свим временским приликама, које ће Србија као земља у региону сада прва имати, доста допринети у могућности повлачења додатног новца и развоја Дунава као наше развојне шансе.

„То јесте макроевропска стратегија, Дунавска стратегија. Министарство за европске интеграције координира Дунавску макростратегију највише у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре“, навела је министарка Јоксимовић.

Нагласила је да Дунав можемо да искористимо као највећу пловну саобраћајницу у Европи, те да кроз овакве пројекте подигнемо и обим комерцијалног терета који се превози, као и проток људи и капитала.

„Једна од највећих европских вредности је управо несметани проток људи и капитала“, рекла је Јоксимовић.

Како је навела, овај пројекат је важан и добар и биће увод у многе друге пројекте, не само у Београду већ и у подунавском делу наше земље, као и у подунавским земљама југоисточне Европе.

„То је питање идентитета. Све подунавске земље се сматрају земљама средње европе и дунав има важну идентитетску компоненту за земље југоисточне и средње Европе“, каже Јоксимовић и додаје да те земље много улажу у одрживи туризам и инфраструктуру везану за Дунав.

„То је оно што ћемо у будућности радити у Србији“, рекла је Јоксимовић и захвалила Делегацији ЕУ у Србији и шефу делегације Сему Фабрицију, као и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и министарки Зорани Михајловић на сарадњи.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »