Једини преживели од осам радника који су рашчишћавали остатке НАТО бомби(ФОТО)

Стојадин Стошић (56), из врањског села Дулан, једини је преживели од осам радника градског «Водовода» који су после бомбардовања 1999. године рашчишћавали остатке НАТО бомби на брду Пљачковица изнад Врања. Касније се испоставило да су бомбе биле са осиромашеним уранијумом.

Стојадин Стошић/ фото: Телеграф

Скоро 20 година касније, прича да је било болно гледати како му колеге један по један одлазе и да су сви умрли од неког облика малигне болести. Он има алергију непознатог порекла, са којом се бори скоро 20 година.

Ја сам био први који се обратио лекару. Колеге су се често шалиле на мој рачун, али само сам ја знао како ми је — започиње причу Стојадинов.

Преко дана ситни пликови, а ноћу живе ране. Боли и сврби невиђено, час помодри, а час је жуте боје. Од сунца бежим стално. Лечили су ме у Врању неколико месеци, а онда послали за Београд.

После свега што се издешавало, каже да је његова «бољка» благослов, с обзиром на то како су прошли остали радници. Тада нико није знао колико је велика опасност бити на терену.

 

Стојадин Стошић фото:Телеграф

Радили смо без заштитне униформе и потребне опреме — прича овај скромни човек, и каже да се нада да ће дочекати пензију.

Посао као посао. Моја екипа је радила непрекидно 25 дана. Касније су људи почели да умиру један по један. Сви смо шапутали о томе. Нико није смео гласно да изговори, али била је јавна тајна да «нечега има». Ја сам ноћи провео у агонији. Сада добијам неку терапију, па ми је лакше.

Место на коме је репетитор гађан уранијумским пројектилима

Он је био један од учесника недавног састанка који су чланови Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања одржали у Врању са члановима породица преминулих људи, за које сматра да су умрли од последица рада на терену који је гађан бомбама са осиромашеним уранијумом.

Председник ове комисије Дарко Лакетић објаснио је тада, за «Новости», да је Комисија дошла до значајних података, чија анализа треба да уследи и да покаже узрочно-последичну везу смрти или болести тих људи са бомбардовањем.

Лакетић је рекао да је тада чуо много потресних прича о судбинама тих људи, као и да добијени подаци здравствених установа указују на пораст малигних болести у том делу земље.

ГАЂАЛИ РАДИОАКТИВНОМ МУНИЦИЈОМ

У Пчињском округу муницијом са осиромашеним уранијумом гађана је «озлоглашена» Пљачковица код Врања, као и села Братоселце, Боровац код Бујановца и Рељан код Прешева.

Извор: Новости

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »