Избеглице «руше» Уједињене нације: Споразум још није ни заживао а већ трећа земља излази из њега

Уочи усвајања споразума Уједињених нација о миграцијама овог децембра, Аустрија је трећа земља која је напустила споразум и пре него што је заживео!

Foto: Tanjug/AP

Упркос томе што се миграције тумаче као незаустављив феномен, САД и Мађарска су прве изашле из глобалног пакта који промовише безбедне и уредне миграције. Заговарању другачије међународне политике у среду се прикључила и Аустрија.

Влада ове земље саопштила је да неће потписати пакт, пре свега због забринутости за национални суверенитет.

Терминологија је слична као и у случају Америке и Мађарске, када су челници ових земаља објаснили да је тај документ у потпуности против безбедносних интереса њихових држава.

Конзервативни канцелар Себастијан Курц и вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе, како је пренела аустријска државна агенција, рекли су у среду да Аустрија неће потписати документ ни послати званичног представника на састанак у Маракеш 11. и 12. децембра, када би пакт требало да буде усвојен.

Документ је усаглашен у јуну, али још није правно обавезујући. Као разлоге су навели бојазан од могућег губљења разлике између легалних и нелегалних миграција.

Потпуно другачија реторика утицала је на заговарање светског имиграционог пакта.

Генерална скупштина УН, 192 њене чланице, усвојила је у септембру 2016. године текст назван Њујоршка декларација о избеглицама и мигрантима у циљу побољшања услова помоћи, смештаја и повратка избеглица, приликом великог померања народа из Азије и северне Африке 2015. године.

У декларацији се наводи да ниједна земља не може сама да се избори с међународним миграцијама па су се сагласиле да почну процес који је довео до усвајања глобалног пакта.

Тај међународни документ о односу према мигрантима, којих је у свету тренутно око 250 милиона, требало би да отвори нове перспективе за легално усељавање избеглица у «обећане земље».

Међутим, САД су прошлог децембра изашле из преговора, јер одредбе документа нису у складу са имиграционом и избегличком политиком владе председника Доналда Трампа.

Такође сматрају да политику усељавања једној земљи не може да прописује нико ван ње. У јулу се предомислила Мађарска, јер је, како су рекли, пакт противан интересима те земље.

ШТРАХЕ: МИГРАЦИЈЕ НИСУ ЉУДСКО ПРАВО

Курц је на власт дошао прошлог децембра у коалицији са националистичком и антимигрантском Слободарском партијом. Током председавања Европској унији, Курц је спречавање нерегулисаних миграција поставио као приоритет.

Миграција није и не може бити људско право — изјавио је Штрахе, лидер Слободарске партије. — Нико не може добити право на миграцију због климе или сиромаштва.

Б. ЦАРАНОВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »