Храбри Рус дао живот за српство на Кошарама

Десет хиљада несрећних породица из бивше СФРЈ још увек узалудно трага за посмртним остацима својих најмилијих, који су нестали у ратном вихору.


Нажалост, иста туга мори и породицу Виталија Глебовича, добровољца из Русије, који је погинуо у одбрани СР Југославије од агресије НАТО пакта на Србију 1999. године, али његови посмртни остаци нису пронађени и достојно сахрањени.

У Русији је постао популаран када је, у време службовања у Азербејџану, ризиковао живот да би заједно са саборцима успешно завршио једну спасилачку акцију, из које је изашао са тешким потресом мозга.

На балканско ратиште је стигао са неколико стотина руских и бугарских добровољаца, који су дошли да Србију бране од НАТО и терористичке ОВК.

Највероватније је погинуо 19. маја 1999. године у жестоким биткама које су вођене на Проклетијама, на српско-албанској граници, у ширем рејону касарне Кошаре.

Породица Глебович је од Министарства одбране у Београду добила само званично обавештење да је Виталиј нестао у рејону касарне Кошаре. Уз обавештење, достављен је и снимак који је приказан на албанској телевизији, а на којем је камера припадника ОВК или њихових пријатеља, западних новинара, личну карту погинулог или заробљеног Руса.

На снимку који траје 47 секунди камера прво десетак секунди зумира тело крупног мушкарца у униформи Војске Југославије, који лежи лицем према земљи, а затим један од терориста ОВК показује личну карту Виталија Глебовича.

Ни надлежно министарство, а ни Комисија за нестала лица Републике Србије, на чијем челу се налази Вељко Одаловић, који већ десет година обавља високе државне функције, нису се удостојили да породицу из Русије обавесте која је процедура да би могла да покрене поступак проналажења и идентификације.

— Виталију није било жао да у својој 34 години положи живот за Србију, а Србији је тешко да помогне његовој породици да га пронађе и сахрани — каже високи официр Војске Србије, који је учествовао у биткама за Кошаре.

Битка за Кошаре

Око рејона карауле Кошаре, која се налазила на граници СР Југославије и Албаније, од 9. априла до 10. јуна 1999. године водиле су се најтеже борбе током НАТО агресије на СР Југославију.

Борбе су почеле масовном артиљериском ватром из Албаније у правцу карауле Кошаре и пограничних положаја Војске СРЈ, а водиле су се између припадника Војске СРЈ и припадника ОВК, подржаване НАТО авијацијом, албанском армијом и и Атланском дивизијом НАТО пакта, у чијем саставу су били Шиптари из Америке, припадници француске Легије странаца и други добровољци.

Користећи артиљеријску подршку и бројчану надмоћ (на 200 војника Војске Југославије напало је 1.500 нападача) агресор је успио да заузме караулу, али је уз огромне жртве копнена инвазија на том правцу заустављена.

По изјави генерала Живановића, ратног команданта у рејону Кошара, под чијом командом је била 125.моторизована бригада, током двомесечних борби погинуло је 108 припадника Војске СРЈ – 18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста и 24 добровољца.

— Тела многих од њих још увиек нису извучена са Кошара, због мина. У питању је тежак и непрегледан терен, који техника не може да контролише, а број шиптарских терориста, припадника регуларне албанске војске и Атланске дивизије НАТО-пакта је вишеструко надмашивао наше бројно стање, па смо постављали бројна минска поља — каже наш саговорник.

Званични губици ОВК су око 200 мртвих, али сматра се да их је било много више. Осамдесет одсто мртвих припадника ОВК потичу са Косова и Метохије, остали су били из Албаније и Македоније. Званичне информације говоре о три страна држављанина погинула на Кошарама. Два НАТО војника, Француз Арнод Пјер и Италијан Франческо Ђузепе Бидер, као и Мурад Мухамед Алија из Алжира.

Симо Спасић, председник Удружења породица несталих и погинулих на КиМ, каже да има најава да ће држава активније да се укључи у проналажење Виталија Глебовича и осталих несталих јунака са Кошара.

— Како сам чуо, почело је деминирање терена на Кошарама, на којем се налазе тела неколико десетина наших и албанских бораца. То даје наду да ће породица нашег брата из Русије, али и ојађене српске и албанске породице дочекати да преузму посмртне остатке својих најмилијих и сахране их у своје гробље, по свом обичају.

Булах Виталиј Глебович

Глебович је био официр руске војске. Рођен 1965. године, у селу Смидовичи, у Јеврејској области Хабаровског региона.

У својој 25. години дипломирао је на вишој војној школи у Омску тактичке команду моторизованим снагама.

Србија Данас

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »