Горан Триван на панелу „Шесто пролазно време – откључавање реформи?“

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је на панелу „Шесто пролазно време – откључавање реформи?“ који је организовала Америчка привредна комора у Србији поводом представљања извештаја о резултатима петог годишњег истраживања пословне климе и инвеститора  у Србији.

Америчка привредна комора окупила је на панелу највише представнике Владе Републике Србије из седам по њима најзначајнијих области, међу којима и области заштите животне средине. У извештају, између осталог, стоји да је преко десет посто испитаних компанија указало да је неопходно да се повећају издвајања за област заштите животне средине.

Министар Триван је рекао да област заштите животне средине још увек не заузима место које би требало као једно од приоритетних питања, али да је Србија на путу да следи развијени свет. За годину дана, Министарство је покренуло нека од кључних еколошких питања, постигло значајне резултате на јачању подршке јавног мњења унапређењу стања животне средине у нашој земљи, и снажно повећало присуство Србије у најзначајнијим међународним организацијама и региону као земља која прави кључне кораке у погледу животне средине, сумирао је министар неке од резултата Министарства. У сектору заштите животне средине инвестиције су веома значајне, додао је. „Област заштите животне средине у наредним годинама ће постати један од мотора друштвеног развоја, и зато је неопходно да улажемо потребна средства и јачамо капацитете“, истакао је Триван. За обезбеђивање неопходних улагања у животну средину од највећег значаја је успостављање наменског трошења „зеленог динара“, односно пуна доступност средстава прикупљених на основу еколошких такси. Одговарајући на питање о могућем увођењу нових еколошких накнада, министар је истакао да нових намета за привреду по основу заштите животне средине Министарство не планира, а да се „зелени“ динар може повећавати обезбеђивањем обухвата свих обвезника, односно доследном применом принципа „загађивач плаћа“. „У Србију се у наредним годинама у област животне средине мора инвестирати око 15 милијарди евра, а ту се крије повећање броја радних места, подизање БДП-а и што је најважније, подизање квалитета животне средине“, закључио је министар Триван.  

Истраживање перцепције пословног амбијента у нашој земљи око две стотине приватних компанија, чланица Америчке привредне коморе, спроведено је како би се указало на кључне реформске процесе који ће довести до унапређења пословног окружења и тиме подстаћи инвестиционе активности и отварање нових радних места. Овогодишњим извештајем пословна клима у Србији оцењена је тројком, као умерено задовољавајућа, што мотивише на заједнички рад на њеном унапређењу.

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Горан Триван на панелу „Шесто пролазно време – откључавање реформи?“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »