Ђурић: Београд је против формирања такозване војске Косова

Било каква идеја о формирању такозване војске Косова је противна и праву и било каквој жељи да на Косову и Метохији и у овом региону имамо нормалне односе, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Марко Ђурић.

Ђурић је подсетио да у Резолуцији 1244 и у војно-техничком споразуму из Куманова изричито стоји да само Кфор и уз одобрење команданта Кфора Војска Србије могу да буду на КиМ.

„Све друго су нелегалне оружане формације, противне домаћем и међународном праву и нико у међународној заједници тако нешто не би требао да подржи“, рекао је Ђурић, коментаришући наводе медије да Приштина има намеру да 28. новембра, на дан албанске заставе, прослави формирање војске Косова на мосту на Ибру у Косовској Митровици и да се том приликом изврши примопредаја између команданта Кфора и војске Косова.

„Са друге стране знамо и видимо да ћутање значи одобравање, али они који се играју са таквим стварима треба да знају да је то игра у којој су улози јако велики и у којој је улог регионална стабилност. Ми ћемо мир и наш народ на КиМ, као што је и председник Србије Александар Вучић више пута понављао, од сваког угрожавања штити“, истакао је Ђурић.

Коментаришући да ли и какву реакцију Србија очекује од САД, с обзиром да су високи званичници те земље рекли да подржавају формирање војске Косова, али искључиво ако је то у складу са Уставом, што овога пута није случај, Ђурић је казао да ово није први пут да Приштина крши оно што је сама написала.

Према његовим речима, сами су написали ко и под којим условима могу да се мењају уставне одредбе, а сада се понашају као да то не постоји, те као да је то било какав комад хартије.

„И то показује како они имају неозбиљан однос према институцијама. Када слушате њихове политичке изјаве, које су сваког дана све екстремније и све више претеће, видите колико је опасно таквим људима у руке давати играчке у виду различитих облика наоружања“, навео је директор владине Канцеларије.

Истакао је да је Београд против формирања такозване војске Косова, те да сматра да би та такозвана војска, осим што је противна свим споразумима, представљала претњу.

Како је навео, Србија је увек спремна да штити свој народ и не плаши се било чега, али жели да сачува регионални мир и стабилност по сваку цену и то врло озбиљно схвата.

„Не звецкамо оружјем за разлику од других и не претимо било коме, већ покушавамо да се понашамо на одговоран и озбиљан начин“, истакао је Ђурић.

Ђурић је позвао Србе на КиМ да не ступају у редове те војске, за коју је казао да није српска и није војска Србије, није у функцији мира и стабилности и будућности Срба на КиМ, већ има сепаратистичке циљеве.

 

Одакле им сулуида идеја да имају везе с Газиводама

Покушај Приштине да преузме електроенергетски систем на северу КиМ је несумњив и представља нелегалан политички притисак на српски народ у јужној покрајини, рекао је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је у изјави новинарима на Старој планини подсетио да је изградњом вештачког језера Газиводе седамдесетих година потопљено више десетина српских села, као и да се на месту где се оно данас налази биле и српске средњевековне државе, девојачка школа Јелене Анжујске, наше цркве и манастири.

„Зар они мисле да смо ми то заборавили, зар мисле да смо заборавили и да немамо документацију. Ми смо озбиљна држава и имамо документацију за сваки динар који смо ми уложили“, казао је Ђурић.

Додао је да је брану Газиводе изградила Србија, те да је прошле године из Београда дато милион евра за реконструкцију хидросистема Газиводе.

„Одакле им сулуда идеја да они имају било какве везе са том браном и тим хидросистемом који се од момента како је изграђен налази у електроенергетском систему Србије до дана данашњег“, нагласио је директор владине Канцеларије.

Навео је да је јасно да је реч о политичком притиску албанских политичара у Приштини, за које каже да немају шта да понуде свом народу, па им онда нуде само сукоб са Србима и Србијом.

Према његовим речима, то су покушаји албанских политичара на КиМ да сакрију своје пљачке, лоповлуке, као и чињеницу да за 18 година колико су одговорни за стање у нашој јужној покрајини нису обичном народу, Албанцима, понудили ништа, а да су команданти терористичке ОВК из „подрпаних ципела и униформи постали мултимилионери“.

„Сада су сви они велики политичари и желе да заштите то своје богатство и себе од суда за ратне злочине тако што ће се сукобљавати са Србијом и Србима. То не води народ на КиМ, албански и српски, а ни регион у будућност и ми желимо да се понашамо на другачији начин и понашамо се тако, гледамо како да проблеме решимо кроз разговоре, а не опасним играма које су све само не добронамерне“, закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »